Pritisnite enter da počnete pretragu.

NASA otkrila tri nove planete

Naučnici NASA-e pronašli su tri nove planete, koje kruže oko zvezde koja je udaljena “samo” 73 svetlosne godine od planete Zemlje.

Ove tajanstvene planete, piše Independent, deo su sistema TOI-270, i to su, kažu naučnici, “poklon svim onim istraživačima koji su u potrazi za vanzemaljskim svetovima”.

Tri planete kruže oko zvezde koja je udaljena samo 73 svetlosne godine. To ih svrstava među najbliže egzoplanete koje su ikada pronađene, a takođe i najmanje.

Ove planete su otkrili istraživači koristeći Nasin satelit za istraživanje egzoplaneta (TESS), koji je lansiran u svemir 2018. godine. Ovaj satelit je u svemiru skenirao zvezde i planete koje bi mogle da podrže vanzemaljski život.

TOI-270 ima stenovitu super-zemlju koja je nešto veća od naše planete i dve gasovite planete koje su za nijansu veće. Independet navodi da je ta planeta slična Zemlji ili Marsu i da su druge dve, veće i gasovitije poput Saturna i Jupitera.

Istraživači se nadaju da će pomoću Sunčevog sistema shvatiti zašto postoji tako malo svetova ove veličine, kao i pomoći u pronalaženju planeta u našem Sunčevom sistemu.

“TOI-270 će nam uskoro omogućiti da proučimo ovu ‘nedostajuću kariku’ između kamenitih planeta sličnih Zemlji i mini-Neptuna kojima dominira gas, jer su se svi ti tipovi formirali u istom sistemu “, rekao je glavni istraživač Maksimilian Gunter sa Instituta za tehnologiju iz Masačusetsa.

Pored egzoplanete nalik Zemlji postoje dva gasovita sveta, nešto više od dvostruko veće od našeg. Smatra se da je jedan od njih, najudaljeniji od zvezde, u temperaturnom opsegu koji bi mogao da omogući život vanzemaljaca, prenosi Independent.

Međutim, naučnici pretpostavljaju da je njena atmosfera mnogo gušća, temperatura prilično visoka i da je površina najverovatnije pretopla.

Naučnici se nadaju da će saznati više o ovim relativno bliskim svetovima. Osim što je u blizini, zvezda je neobično svetla, bez sunčevih bljeskova i oluja koje ponekad mogu da ometaju posmatranja.

“TOI-270 je pravi Diznilend za nauku o egzoplanetama i jedan od glavnih sistema koji je TESS trebalo da otkrije”, nastavio je Gunter.

Naučnici se nadaju da će pronaći još sličnijih planeta ovima.

Foto: Ilustracija Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *