Pritisnite enter da počnete pretragu.

Huawei povećao prodaju i pored američke blokade

Prihodi Huaweia su iznosili 58 milijardi dolara – od prodaje smartfonova, laptopova, opreme i softvera za bežične mreže, cloud servisa, opreme za nadzor…

Pre nešto više od dva meseca, kao deo ekonomskog previranja između Kine i SAD, odlučeno je da se Huawei stavi na “crnu listu”. Na taj način se američko tržište praktično zatvorilo za kineskog giganta, pa se predviđalo da će Huawei biti u ogromnom finansijskom gubitku. Čak je i njihov CEO, Ren Čengfej, procenio da će ove godine prihod biti za 30 milijardi dolara manji nego što je to prethodno predviđano, piše Startit.

Međutim, zvaničnici Huaweia su sada objavili kako je prodaja od januara do juna porasla za skoro četvrtinu u odnosu na prethodnu godinu. Šta više, oni tvrde da ni proizvodnja ni distribucija nisu bili prekidani ni na jedan dan. U ovom periodu prihodi su iznosili 58 milijardi dolara, koji dolaze od prodaje smartfonova, laptopova, opreme i softvera za bežične mreže, cloud servisa, opreme za nadzor i ostalog.

Prošle godine je Huawei je zaradio ukupno 105 milijardi dolara, što je više nego što su zajedno zaradila dva najveća kineska internet giganta – Alibaba i Tencent.

Budućnost Huaweia u SAD trenutno zavisi od pregovora između zvaničnika dve države, oko prekida jednogodišnjeg ekonomskog sukoba. U prethodnom periodu su američke kompanije poput Intela i Qualcomma morale da dobiju specijalnu dozvolu za kupovinu komponenti od Huawei-ja, koje su već neko vreme neophodne za njihove proizvode. Takođe, kompanije iz Amerike nisu smeli ništa ni da im prodaju.

Jedan od glavnih razloga zašto poslovanje Huaweia nije opalo je odluka nekih američkih tehnoloških kompanija da, uprkos zabrani, mogu da nastave da im prodaju određene artikle. Njihovi advokati su našli rupu u odluci Vašingtona, a to je da se zabrana ne odnosi na hardver koji je proizveden van teritorije SAD. To je u velikoj meri vratilo poslovanje u normalu, a onda je i administracija SAD ublažila zabrane.

Ipak, ovo ne znači da je čitav sukob izglađen. Šta više, mnoge američke kompanije, poput Flexa, objavile su kako su smanjile svoje aktivnosti u Kini. S druge strane, Ren Čengfej se nedavno pohvalio kako su zakrpili između 70% i 80% rupa koje su nastale u razvoju wireless infrastrukture, u segmentima gde su zavisili od saradnje sa SAD.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *