Pritisnite enter da počnete pretragu.

Napuštena pruga kraj Dunava postaje zelena staza za pešake i bicikliste

Duga svega 17,5 kilometara, pruga između Petrovaradina i Beočina jedan je od najkraćih pružnih pravaca koji je imala naša železnica. Tako je bilo sve do 2016. godine, kada je doneta konačna odluka o njenom ukidanju.

Njeno napuštanje je počelo mnogo ranije – putnički saobraćaj na njoj je ukinut još 1965, dok se teretni, uglavnom za potrebe beočinske cementare i ponekad vojske, odvijao sa manjim prekidima sve do 2006, piše Dnevnik.

Iako je prethodnih godina više puta najavljivana njena revitalizacija, a čak se pominjalo i uvođenje turističkih tura, to se nije desilo. Ali se pojavila nova ideja – pretvaranje 17 kilometara duge pruge u zelenu stazu za pešake i bicikliste.

Za sada je napravljen prvi korak u tom pravcu, jer je Ministarstvo građevine saobraćaja i infrastrukture pre godinu dana raspisalo konkurs za izradu idejnog rešenja za transformaciju pruge u zelenu stazu.

Ukoliko se ostvari ideja o zelenoj stazi, deonica pruge od Sremske Kamenice preme Popovici i Bockama biće omiljena šetačima, jer trasa polako izlazi na Dunav, uz odličan pogled na Novi Sad.

Foto: Profimedia / ilustracija

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *