Pritisnite enter da počnete pretragu.

Za dva meseca u Bocvani umrlo preko 350 slonova, sumnja se na misterioznu bolest

Misterija smrti nekoliko stotina slonova u Bocvani muči naučnike već dva meseca. Doktor Nil Meken kaže da su njegove kolege u ovoj afričkoj zemlji od početka maja pronašle više od 350 leševa slona u delti reke Okavango.

Niko ne zna zašto slonovi umiru, a na laboratorijske analize čekaće se još nekoliko nedelja, saopštile su vlasti u Bocvani. Ova zemlja je dom za trećinu slonova koji žive u Africi.

Doktor Meken iz dobrotvorne organizacije National Park Rescue, sa sedištem u Velikoj Britaniji, kaže za BBC da je problem u Bocvani prvi put prijavljen počekom maja, kada su njegove kolege obišle rečnu deltu avionom.

Pronašli su 169 leševa za tri sata“, kaže Meken. „To je stravično veliki broj za tako malo vremena“.

Meken dodaje da je istraga sprovedena mesec kasnije pokazala je da leševa ima daleko više. Krajnja brojka u ovom trenutku prelazi 350.

Nikada do sada nismo imali slučaj da toliki broj slonova umre odjednom, a da se ne radi o suši“, ističe Meken.

U maju, kada su slučajevi otkriveni, vlasti Bocvane saopštile su da razlog za tolike smrti nije krivolov, ističući da su kljove ostale netaknute, prenosi portal Phys.org.

U prilog tome govori još nešto. „Umiru samo slonovi, nema nijedne druge životinje“, kaže Meken.

Ako bi recimo umirali od cijanida koje su razbacale lovokradice, imali bismo i leševe drugih životinja“. Doktor Meken smatra da se ne radi ni o prirodnom trovanju antraksom, koje je prošle godine odnelo više od stotinu slonova u Bocvani.

Međutim, naučnici ne odbacuju mogućnost da se radi o trovanju ili bolesti. Način na koji slonovi umiru, padajući na surlu, kao i primećeni slonovi koji se šetaju u krug, ukazuju da je moguće da nešto napada njihov neurološki sistem, objašnjava Meken.

Osim toga, bez utvrđivanja uzroka, nemoguće je proceniti da li postoji rizik da bolest pređe na ljude, naročito ako je uzročnik u vodi ili zemljištu.

Doktor Meken podseća na pandemiju korona virusa, za koju se veruje da je uzazvana virusom koji je sa životinja prešao na ljude.

Ovo je katastrofa za životnu sredinu, ali je takođe potencijalna pretnja javnom zdravlju“, dodaje lekar.

Doktor Kiril Taolo, vršilac dužnosti direktora Odeljenja za zaštitu divljih životinja i nacionalnih parkova Bocvane, potvrdio je za Guardian da je uginulo najmanje 280 slonova, a da je potvrđivanje smrti preostalih slonova u toku. Međutim, uzrok smrti nije poznat.

Pročitajte i: Rizik od nove bolesti je veći nego ikad, a čovečanstvo uporno ignoriše upozorenja prirode

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *