Pritisnite enter da počnete pretragu.

Koji od ovih 5 filmova će biti srpski kandidat za Oskara?

Bira se srpski kandidat za Oskara, a uz dramu “Kralj Petar Prvi” Petra Ristovskog i tragikomediju “Delirijum tremens” Gorana Markovića, u poslednjih nekoliko sati do isteka roka na konkursu Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN) prijavljena su još tri filma – dokumentarac “Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali” Gorana Radovanovića, film “Reži” Koste Đorđevića i kontroverzni “Teret”, nagrađivano ostvarenje Ognjena Glavonića.

Kako je Tanjugu rekao generalni sekretar AFUN-a Mirko Beoković, svi filmovi ispunjavaju formalne uslove da budu prihvaćeni, što znači da većinsko učešće u autorskoj i glumačkoj ekipi imaju ljudi sa srpskim državljanstvom ili prebivalištem u Srbiji.

Pročitaj i: Jedini film oko kog nema dileme da li je zaslužio Oskara

“Konačnu odluku o našem kandidatu za nagradu Oskar doneće polovinom septembra specijalna komisija AFUN-a koja broji 24 člana. To su nova pravila Američke akademije za film i nauku”, kazao je Beoković, a prenosi Noizz.

Kralj Petar Prvi

Loading video

Film snimljen prema motivima romana “Čarape kralja Petra” Milovana Vitezovića s Lazarom Ristovskim u naslovnoj ulozi kralja, koji je kao mlad proteran iz Srbije i nikada nije uspeo da napravi čvrstu vezu za zemljom iz koje je potekao.

Delirijum tremens

Loading video

Film “Delirium tremens” snimljen je nakon velikog uspeha istoimene pozorišne predstave. Priča o slavnom glumcu koji pomoću alkohola pokušava da izdrži ogroman pritisak života i rada. Nažalost, upada u alkoholno ludilo, završava u bolnici i kroz niz komičnih situacija pokušava da nađe izlaz, družeći se pritom sa bolesnicima iz sobe…

Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali

Loading video

Dokumentarni film koji istražuje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji i usredsređuje se na političku i društvenu klimu u kojoj je sa javnih govornica i pod pokroviteljstvom Komunističke partije osuđivan film Misterije organizma.

Reži

Loading video

“Reži” prati jedan dan u životu tinejdžerke, u kojem sve što je izgledalo kao luda i vesela avantura polako prerasta u noćnu moru sa ožiljcima za ceo život.

Teret

Loading video

„Teret“ prati priču Vlade, vozača kamiona, u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Dok prolazi kroz nepoznate predele, okružen posledicama rata, Vlada ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi ali taj tovar vremenom postaje njegov teret.

Šta vi mislite – koji od ovih filmova će biti srpski kandidat za Oskara?

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

2 thoughts on “Koji od ovih 5 filmova će biti srpski kandidat za Oskara?”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *