Pritisnite enter da počnete pretragu.

Japanski startap razvija veštačke zvezde padalice

Za sve koji imaju mnogo želja koje bi da zamisle, jedna kompanija bazirana u Tokiju planira da od sledeće godine proizvodi veštačke meteorske kiše.

Svoj probni “pljusak” izvešće početkom 2020. godine iznad Hirošime.

Kompanija ALE Co. trenutno je u završnoj fazi razvoja dva mikrosatelita za koje tvrde da će izbacivati sitne loptice koje će jako svetleti dok ulaze u atmosferu, simulišući tako meteorsku kišu.

Prvi satelit biće lansiran u svemir raketom nacionalne svemirske agencije u martu ove godine, dok će mu se drugi pridružiti sredinom 2019.

Svaki satelit nosiće oko 400 loptica, čiji se hemijski sastav čuva u najstrožoj tajnosti. Ovaj broj loptica biće dovoljan za 20-30 pljuskova, a prema kompaniji, sateliti će u svemiru ostati oko dve godine.

Ove veštačke zvezde padalice će sijati nekoliko sekundi pre nego što sagore i to mnogo pre nego što padnu na zemlju, zbog čega ne predstavljaju nikakvu opasnost.

Kako obećavaju predstavnici ovog startapa, ceo svet će moći da uživa u ovom spektaklu, koji nije nimalo jeftin – kompanija će potrošiti više od 20 miliona dolara na razvoj, proizvodnju, lansiranje i funkcionisanje dva satelita.

Autor: Original
Foto:
Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *