Pritisnite enter da počnete pretragu.

Holandija se od danas ne zove tako

Holandske vlasti odlučile su da se prestane sa korišćenjem naziva Holandija (Holland) i da se za tu državu od sada koristi samo ime Nizozemska (Netherlands).

Odluka da se odbaci “nadimak” Holandija donesena je kako bi se promenio imidž te zemlje, prenose agencije.

Ministarstva, univerziteti, ambasade i kompanije od ovog meseca će koristiti samo naziv Netherlands kao jedini zvanični.

Vlasti se nadaju da će ovom promenom privući veći broj turista u druge delove zemlje, jer Amsterdam, Harlem i Hag ne mogu da izađu na kraj sa velikim brojem turista koji ove turističke centre posećuju svake godine.

Ova zemlja ima 12 provincija, od kojih samo dve u svom nazivu sadrže reč Holandija i to Severna Holandija, u kojoj se nalaze Amsterdam i Harlem, dok je druga Južna Holandija, u kojoj su smešteni Hag i Roterdam.

“Čudno je promovisati samo delove zemlje koji predstavljaju Holandiju”, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova ove zemlje.

Vidi i: Uklonjen čuveni “I amsterdam” znak

Procenjuje se da će troškovi ove promene iznositi 319.000 dolara. 

Jedna promena će se sastojati u promeni logoa Holandije sa narandžastom lalom. Naime, narandžasta će i dalje ostati zvanična boja, a lala će postati deo slova NL na novom logu uz skraćenice za nazive te zemlje.

Zvanični naziv države je Kraljevina Nizozemska (Koninkrijk der Nederlanden), a reč Nederlanden (Nizozemska) sastavljena je od reči “neder”, što na germanskim jezicima znači “nisko”, i “land”, što označava zemlju.

Bukvalan prevod zvaničnog naziva ove države bio bi “Kraljevina Niskih Zemalja”.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *