Pritisnite enter da počnete pretragu.

Uklonjen čuveni “I amsterdam” znak

Sve i da sami nikada niste posetili Amsterdam, ukoliko je to učinio neko od vaših prijatelja sa društvenih mreža, sasvim sigurno ste videli čuvena slova “I amsterdam”, smeštena ispred Rajks muzeja u prestonici Holandije.

Dnevno se ispred njih pravilo i po 6.000 selfija. Međutim, ovih slova tamo više nema.

Zvaničnici Amsterdama zaključili su da je neophodno ukloniti slova, kako bi se smanjio broj turista na trgu, ali i zbog toga što je poruka koja se šalje ovim znakom previše “egocentrična” i “individualistična”.

– Poruka “I amsterdam” govori da smo svi individualci u gradu. A mi želimo da pokažemo nešto drugo – diverzitet, toleranciju, solidarnost – rekla je Femke Rosma, gradska zvaničnica koja je “krivac” za ovu odluku, a i Rodni Bolt, ekspert za putovanja Telegrapha saglasan je:
– Drago mi je što je to sklonjeno. Za mene je postalo simbol bezumnog masovnog turizma, jer su ljudi više želeli da naprave selfi ispred muzeja, nego da se dive slikama unutar njega.

Ova slova postavljena su pre 14 godina, a zahvaljujući društvenim mrežama i selfijima postala je jedna od najvećih turističkih atrakcija Amsterdama. Međutim, iako zvaničnici žele tako, čak 66% stanovnika ovog grada misle da je ova odluka loša. A u znak protesta zbog uklanjanja znaka, holandska dizajnerka Paulin Virsema postavila je slova HUH na isto mesto gde je do skoro stajao I amsterdam.

Gerila akcija holandske dizajnerke Paulin Virsema – postavila je slova HUH na mesto gde je bio znak “I amsterdam” / Foto: Profimedia

Autor: Original

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *