Pritisnite enter da počnete pretragu.

Odlomio se ogroman komad leda na Grenlandu, stručnjaci upozoravaju na katastrofu

Veliki komad leda odlomio se od najvećeg preostalog ledenog područja na Arktiku, na severoistoku Grenlanda.

Odlomljeni deo pokriva oko 110 kvadratnih kilometara, a satelitski snimci pokazuju da se razbio na mnogo sitnih komada, prenosi BBC.

Ledene ploče otapaju se i raspadaju zabrinjavajućim tempom, a klimatolozi upozoravaju da će to s vremenom izazvati katastrofalni porast nivoa mora.

U nedavnom istraživanju naučnici pretpostavljaju da će Grenland i Antarktik postati deo najgoreg klimatskog scenarija ako ledene ploče nastave da se tope tom brzinom zbog čega će obalske zajednice sa milionima stanovnika biti najugroženije.

Pogledaj i: Topli okeani pretnja za planetu: Grenland se topi sedam puta brže nego 1992.

U istraživanju koje je objavljeno u naučnom časopisu Nature Climate change, naučnici su usporedili satelitske snimke otapanja leda koristeći podatke klimatskog modela objavljenog u izveštaju Međuvladinog panela o klimatskim promenama iz 2015. godine.

Atmosfera u ovom regionu se od 1980. godine zagrejala za oko tri stepena. A 2019. i 2020. godine zabeležene su rekordne letnje temperature“, rekla je naučnica Dženi Tarton.

Autori istraživanja otkrili su da se na Grenlandu i Antarktiku između 1990. i 2017. godine otopilo 6,4 milijardi tona leda zbog čega se svetski nivo mora podigao za 1,8 santimetara.

Stopa otapanja leda nije ostala konstantna, ubrzava se posljednjih nekoliko godina, a ono što posebno zabrinjava jeste da se samo između 2007. i 2017. godine nivo mora podigao za 1,2 santimetara.

Izvor: Tanjug

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *