Tokom vikenda za nama predstavljeno je osam najznačajnijih internacionalnih filmskih festivala iz regiona: Beldocs, Bašta fest, Kids fest, Filmski festival Herceg Novi, Kino Mediteran, Zagreb film festival, Motovun film festival i Dokufest.

Direktori festivala, autori i koordinatori su predstavili ovogodišnje planove svojih festivala, programe i aktivnosti beogradskoj publici. Baš kao što predstavlja turističku ponudu i manifestacije Srbije i regiona, tako je ove godine Beogradski manifest sa mnogo entuzijazma predstavio filmske festivale iz celog regiona, kao i višestruko nagrađivane autorske kratkometražne i dugometražne igrane, dokumentarne i animirane  filmove. Bilo je ukupno 25 veoma posećenih projekcija.

Program je u petak otvario Bašta fest filmom “Noć u Tokorikiju” nagrađivane rediteljke Roxane Stroe, a zatvoren je juče filmom “Brazilka” rediteljke Sare Marković.

Svakodnevno okupljanje kreativaca, profesionalaca iz filmske industrije, studenata umetničkih fakulteta, kritičara, ali i zainteresovane publike učinili su da Film&Art zona postane novi potencijal i snaga Beogradskog manifesta.

Prateći program svakog od tri dana festivala činile su panel diskusije na temu filma, a najviše pažnje izazvao je masterklas reditelja Babisa Markidisa, čijem se filmu “Sažaljenje” beogradska publika takodje poklonila u subotu.

Maja Halilović održala je veoma posećeno predavanje na temu biodizajna. Jovan Ćurčić približio je zainteresovanima “street art” kroz kreativnu radionicu, kojoj su prisustvovali I učenici srednjih umetničkih škola, upoznajući se sa tehnikom  crtanja sprejevima . Svako od njih je tokom radionice napravio I svoj završni rad – ceger sa ilustracijom. Istaknuti umetnik Vladan Điri Vasiljević održao je predavanje na temu noviteta u VFX industriji.

 

Zaključak publike, predavača, organizatora i ostalih učesnika, nakon prve godine Film&Art zone, organizovane i osmišljene na ovaj način, jeste da je ovakav sadržaj potreban kao vid bespatne promocije kulture i umetnosti, ali kao moguća platforma za javnu komunikaciju sa stručnom javnošću.