Pritisnite enter da počnete pretragu.

Evropska unija uvodi pravila o veštačkoj inteligenciji zbog upotrebe “prepoznavanja lica”

Zbog bojazni od “Big Brother društva”, kojim vladaju mašine, Evropska unija poziva kompanije da dobro razmisle pre uvođenja tehnologije prepoznavanja lica.

Evropska unija želi da odgovori na zabrinutost građana zbog sve veće važnosti i prisutnosti veštačke inteligencije u njihovim životima.

Zastrašujuće je ono što sam videla u Hong Kongu“, rekla je izvršna potpredsednica Evropske komisije i poverenica za digitalnu politiku Margret Vestager posle izveštaja iz Kine o korišćenju tehnologije prepoznavanja lica.

Ljudi su dobijali poruke: ‘Znamo da ste ovde, možda bi trebalo da se vratite kući’. Što nije baš poziv na slobodu okupljanja ili izražavanja“, kazala je Vestager.

No, umesto direktne zabrane ili moratorijuma, za koji je potrebna podrška zemalja članica, Vestager je u Briselu rekla da će apelovati na vlasti i kompanije da budu oprezne kada je u pitanju korišćenje kamera za prepoznavanje lica, prenosi Al Jazeera.

Hajde da zastanemo i razmislimo postoje li okolnosti u kojima bi prepoznavanje lica trebalo odobriti. Ako ne učinimo, toga će biti svuda“, upozorila je Vestager i uporedila to s porastom video nadzora u tržnim centrima: “Prvo postavite jednu kameru, ali zbog ‘mrtvog ugla’, morate postaviti još jednu. I odjednom svuda imate kamere.

Oprez je, takođe, potreban, zbog široke upotrebe tehnologije prepoznavanja lica, od otključavanja pametnih telefona do hvatanja zločinaca.

“Evropa želi da bude igrač, a ne šerif”

Bivša danska ministarka finansija kaže da je veštačka inteligencija opsežna tema i pri uvođenju propisa treba imati na umu nekažnjavanje manjih inovatora, jer bi time profitirali samo veliki igrači.

Velike tehnološke kompanije, poput Facebooka i Tencenta, većinom su iz SAD-a ili Kine. Evropa se smatra liderom regulacije, naročito zbog pravila o zaštiti podataka, koje su primer ostalim delovima sveta.
No, s veštačkom inteligencijom Vestager kaže da Evropa želi da bude igrač, a ne samo šerif.

Iako će Evropa razvijati tehnološke divove, to će činiti u području poslovnih usluga i mrežne infrastrukture, a ne na društvenim medijima.

Ako želimo da kažemo nešto o stvarima koje smatramo rizičnima, onda ih moramo i sami razviti“, rekla je ona i dodala da Evropa želi da ima “suverenitet” nad veštačkom inteligencijom i “zaštiti naše mreže, našu infrastrukturu i naša istraživanja”.

Pročitajte i: U Srbiji kreće plaćanje računa “prepoznavanjem lica”

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *