Pritisnite enter da počnete pretragu.

Amazonija gori: Ugrožen ključ u borbi protiv globalnog zagrevanja

Amazonija je ove godine pogođena rekordnim brojem požara.

Ove godine je u prašumama gorelo 83 odsto požara više nego 2018, navodi se u saopštenju Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja, koji je izučavao u kom je stanju Amazonija.

Podatke prikupljene uz pomoć satelita objavio nedelju dana nakon što je predsednik Brazila Žair Bolsonaro otpustio šefa ove institucije zbog iznošenja podataka o seči šuma.

Požari su doveli i do zamračenja Sao Paola. Dnevna tama koja je trajala oko sat vremena dogodila se nakon što su jaki vetrovi doneli dim iz država Amazonas i Rondonija koje su udaljene od Sao Paola više od 2.700 kilometara, prenosi BBC.

Najveća kišna šuma na svetu – Amazonija – ključna je u borbi protiv globalnog zagrevanja.

Konzervatori su okrivili Bolsonara tvrdeći da je podstakao drvoseče i poljoprivrednike da krče šumu. U međuvremenu je iz američke agencije NASA saopšteno da je ukupan broj požara u Amazoniji malo niži od prosečnog.

Dok više požara gori u Amazonasu i Rondoniji, u državama Mato Groso i Para je broj požara niži.

Zašto gori Amazonija?

Šumski požari se obično događaju tokom sušne sezone u Brazilu, ali se i namerno pale kako bi se nelegalno raskrčila šuma i dobio prostor za gajenje stoke.

Podaci Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja pokazuju da je više od 72.000 požara gorelo između januara i avgusta ove godine brazilskom delu Amazonije. Ovo je najveći broj zabeležen od kada su merenja započeta 2013. godine. Iz Instituta je saopšteno da je do prošlog četvrtka zabeleženo više od 9.500 požara, uglavnom u Amazoniji.

Tokom 2018. godine, zabeleženo je ukupno 40.000 požara, naveli su iz instituta.

Na satelitskim snimcima vidi se da je najzapadnija brazilska država Roraima pokrivena tamnim dimom, dok je u susednoj državi Amazonas proglašena vanredna situacija zbog požara.

Bolsonaro je odbacio najnovije podatke, rekavši da je to bila sezona kada farmeri pomoću požara čiste zemlju.

Pročitaj i: Fotografija koja o globalnom zagrevanju govori više od 1.000 reči

Ipak, Nacionalni institut za svemirska istraživanja je zabeležio da broj požara nije u skladu sa uobičajenim brojem tokom sušne sezone.

– Nema ničeg čudnog ove godine kada je reč o klimi ili padavinama u amazonskom regionu, nešto su ispod proseka – izjavio je za Rojters istraživač Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja Alberto Secer.

– Sušna sezona stvara povoljne uslove za nastanak požara i širenje vatre, ali požari su delo ljudi, namerno ili slučajno.

Rikardo Melo, šef Svetske fondacije za prirodu Amazonije, rekao je da su požari “posledica porasta krčenja šuma što se vidi iz nedavno objavljenih podataka”.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

1 thought on “Amazonija gori: Ugrožen ključ u borbi protiv globalnog zagrevanja”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *