Pritisnite enter da počnete pretragu.

Konačno otkriveno kako su Egipćani sagradili piramide

Nova otkrića objasnila su kako je nastala čuvena Velika egipatska piramida, što je vekovima predstavljalo čistu misteriju.

Visoka 139 metara, Velika Piramida u Gizi, poznata i kao Keopsova piramida, bila je najveća struktura stvorena ljudskom rukom čak 3.871 godinu. Pre 4.500 godina nekako je bilo moguće transportovati ogromne blokove iz kamenoloma i preko pustinje. Ali, kako?

Severno od današnjeg Luksora pronađen je veoma važan trag i prvi put su arheolozi otkrili da postoji kosa platforma sa dva seta stepenica i brojnim rupama sa obe strane, koja je očigledno korišćena za prebacivanje blokova iz kamenoloma pomoću sanki. Pomoću ljudske snage i konopaca, drveni stubovi su korišćeni za podizanje sanki uzbrdo.

Kako je objavilo egipatsko ministarstvo antikviteta, to je jednostavan, ali veoma jasan dokaz “jedinstvenog sistema” za pomeranje i prevlačenje blokova. Platforma je delovala kao logičan odgovor oduvek i arheolozi su dugo izlagali teorije da su piramide građene na taj način, ali je ovo prvi put da postoje i opipljivi dokazi za to.

Nagib na kom su sa obe strane vidljive stepenice
Foto: Egyptian Ministry of Antiquities

Osim toga, otkriveno je i 100 gravura odmah uz ovaj nagib, gde je nacrtana organizacija rada.

Crteži pronađeni uz platformu
Foto: Egyptian Ministry of Antiquities

Stepenice i nagib otkriveni su blizu Hatnuba, nekadašnjeg doma sezonskim radnicima koji su bili zaposleni u kamenolomu alabastera. I dok je većina piramida napravljena od krečnjaka, mnoge skulpture, podovi i zidovi sazidani su upravo od alabastera.

Veruje se da datiraju iz perioda faraona Kufua (kako su ga Egipćani zvali ili Keopsa, kako su ga nazivali Grci, a po tom imenu ga znamo i mi), što je upravo period izgradnje Velike piramide, koja je po njemu i nazvana.

– Kako ovaj sistem datira iz perioda Kufuove vladavine, to nam jasno govori da su antički Egipćani znali kako da pomeraju velike blokove kamenja koristeći veoma strme nagibe. Stoga, mogli su to da iskoriste za izgradnju njegove piramide – kaže Janis Gurdon, direktor ove misije.

Prethodne studije pokazale su da su najverovatnije korišćene velike sanke i konopci, kako bi se dovukli blokovi teški 2,5 tone, kao i statue, kroz pustinju. Verovatno su tom prilikom posude i male količine vode po snegu, kako bi se smanjilo trenje, što je pomoglo da se broj neophodnih radnika prepolovi.

Autor: Original
Foto:
Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *