Pritisnite enter da počnete pretragu.

Nestvaran prizor: Zavirite u Keopsovu piramidu

Visoka 146 metara Keopsova piramida je najveća u Gizi, a zahvaljujući 3D videu BBC-a dobili smo priliku da virutelno prošetamo kroz čvrste kamene blokove i da otkrijemo skrivene prolaze i prostorije.

Velika ili Keopsova piramida, koja se u antičko doba smatrala jednim od sedam svetskih čuda, izgrađena je za vreme vladavine faraona Keopsa između 2509. i 2483. pre Hrista. 

Od ranije je poznato da se u piramidi nalaze tri velike komore, kao niz hodnika i prolaza, od kojih je najpoznatija 47 metara dugačka i osam metara visoka Velika galerija.

Pogledaj i: Konačno otkriveno kako su Egipćani sagradili piramide

Ipak, iako postoje ulazi u piramidu i komore u raznim delovima, velik deo unutrašnje strukture bio je neistražen sve dok tim instituta HIP iz Francuske nije prodro u nju metodom koja se bazira na detektiranju miona, piše Nacionalna geografija.

Te elementarne čestice nastaju kad se svetlo izvan Sunčevog sistema, a emituju ga eksplodirajuće zvezde, blještave nebule i susedne galaksije, sudare sa atmosferom Zemlje. Te čestice padnu na Zemljinu površinu i prođu kroz njene strukture, uključujući Veliku piramidu.

Zahvaljujući spektakularnom 3D snimku dobili smo priliku da zavirimo u unutrašnjost piramide, kratko prošetamo kroz čvrste kamene blokove i otkrijemo skrivene prolaze i prostorije.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *