Pritisnite enter da počnete pretragu.

Psi “govore” celim telom, a kako nam kažu “volim te”?

Ljudima je lako pokazati naklonost prema svojim psima. Milovanje, češkanje trbuha ili stiskanje na kauču našim ljubimcima govori “Volim te”. Ali, pitate li se ikad kako vama vaš pas pokazuje da mu je stalo?

Srećom, pseća komunikacija lako je “čitljiva”, ako znate šta treba tražiti. Od nosa do repa, psi svojim telima pokazuju kako se osećaju. Pročitajte ovih pet iznenađujućih načina na koji psi pokazuju naklonost i ljubav.

1. Dodir nosom

Priđe li vam pas ikad i gurne vas nosom? To može biti znak naklonosti, način da vaš pas kaže “Hej, sviđaš mi se!” Naravno, gurkanje nosom takođe je način da psi potraže pažnju ili vam daju do znanja da ste im na putu. Znaćete da vaš pas izražava naklonost ako je gurkanje nosa praćeno nežnim pogledom ili ako sledi kontakt celim telom.

2. “Oči u oči”

Kontakt očima intiman je čin. Za mnoge pse to je iskaz poverenja i naklonosti. Ako vaš pas održava kontakt očima s vama na redovnoj bazi, možete shvatiti to kao visok stupanj privrženosti. Kada vas pas pogleda, njihov mozak oslobađa oksitocin, to je isti hormon koji pomaže novim majkama da se vežu uz svoju bebu. Vaš mozak radi istu stvar.

3. Uzdisanje

Ispruži li se vaš pas ikad pored vas i ispusti dug, sretan uzdah? Tiha vokalizacija poput uzdaha i tihog “predenja” znakovi su zadovoljstva pasa. Ako se vaš pas privuče i uzdahne, znači da se oseća sigurno i ugodno uz vas.

4. Ljubljenje

“Ljubljenje” je univerzalni znak naklonosti, čak i među psima! Veliki, traljavi pseći jezici mogu biti pomalo grubi, zavisno od situacije. Ali ližući vas, vaš pas kaže – “Jako mi se sviđaš!”. Lizanje takođe može biti način da se signalizira niži socijalni status. Kad vas vaš pas liže, možda vam daje do znanja da poštuje vaš autoritet (i da vas voli, naravno).

5. Naslanjanje

Ovo je naš najdraži znak naklonosti pasa: naslanjanje. Kad vam pas priđe i svu težinu nasloni na vaše noge, pokazuje vam da vam bezuslovno veruje. Za mnoge je pse naslanjanje poput zagrljaja celim telom.

Naravno, neka naslanjanja takođe mogu značiti teskobu ili kontrolu. Ljupko naslanjanje opušteno je i mirno. Vaš pas može pokazivati i druge znakove opuštanja, poput blago otvorenih usta, nežnih pogleda i lagano mašućeg repa, piše World Dog Finder, a prenosi N1.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *