Pritisnite enter da počnete pretragu.

Greta Tunberg i efekat leptira

Termin “Butterfly Effect” odnosno “efekat leptira” korišten u teoriji haosa, koji opisuje kako male varijacije mogu da utiču na ogromne i kompleksne sisteme kao što je vreme, pisac Džejms Gleik objasnio je u svojoj knjizi rečenicom: “Ako leptir mahne krilima u Pekingu, u Njujorku će nastati tornado”.

Svaka, pa i naizgled nevažna sitnica, može igrati veliku ulogu u vašem, ili u tuđim životima. Tako i vaše delo, ma koliko vam izgledalo malo, može da proizvede ogromne promene.

Koliko u ovom ima istine pokazuje primer Grete Tunberg, koja je kao 15-godišnjakinja sama protestovala i tražila od vlade Švedske da smanji emitovanje štetnih gasova u skladu sa Pariskim sporazumom o klimatskim promenama. Svakog dana sedela je tokom trajanja časova ispred Riksdaga, švedskog parlamenta, i držala znak na kom je pisalo Skolstrejk för klimatet (školski štrajk za klimu). Njena akcija inspirisala je druge, te se veliki broj učenika širom sveta priključio protestima. Od decembra 2018. godine više od 20.000 učenika održalo je proteste protiv klimatskih promena u 270 gradova.

Greta, koja je jedan od favorita za dobijanje Nobelove nagrade za mir, učestvovala je i na demonstracijama “Rise for Climate” ispred Evropskog parlamenta u Briselu. Sa svojom porodicom, ova devojčica odvezla se električnim automobilom do Londona. Nakon toga govorila je na TEDxStockholm, gde je pričala o tome kako je sa svega osam godina shvatila da postoje klimatske promene i nije joj bilo jasno zbog čega to nije glavna vest u svim medijima, jer je opasnost jednako velika kao da se vodi svetski rat.

Mladi širom sveta pridružili su se protestima / Foto: Profimedia, Zuma Press – News

– Jednog dana deca i unuci mogli bi da me pitaju zašto nisam uradila ništa 2018. godine, kada je još bilo vremena da se stvari promene. Ne možemo da menjamo svet igrajući po pravilima, jer pravila moraju da se promene – rekla je ova fascinantna devojčica.

U januaru ove godine učestvovala je na Svetskom Ekonomskom Forumu u Davosu, gde je stigla nakon 32 sata vožnje vozom – za razliku od ostalih delegata, koji su stigli jednim od 1.500 letova privatnim avionima, koliko je obavljeno u tom periodu.

– Naš dom gori. Želim da se uspaničite. Želim da osetite strah koji ja osećam svakog dana. Dugujemo mladim ljudima da im damo nadu – rekla je ona jasno i glasno pred liderima zemalja koji su raspravljali o klimatskim promenama.

I kada pomislite da biste se pokrenuli i uradili nešto, a dvoumite se jer niste sigurni da time može bilo šta da se promeni, vratite se na ovaj tekst i pročitajte ga ponovo.

Aleksandrija Viljasenjor / Foto: Profimedia, AFP

Greta nije sumnjala u sebe ni u jednom trenutku. To ne čini ni Aleksandrija Viljasenor, 13-godišnjakinja koja štrajkuje ispred zgrade Ujedinjenih Nacija i koja je 15. marta bila na čelu protesta u Njujorku, na kojima su zahtevali da se hitno nešto preduzme, kako bi se sprečila ekološka katastrofa. Podršku ovom protestu pružile su najveće organizacije koje se bore za očuvanje prirode, desetine hiljada školaraca u preko 20 zemalja širom sveta, kao i 30 američkih saveznih država.

Poruka koju su poslali je jasna – klincima se smučilo da čekaju odrasle da spasu svet.

Još dve tinejdžerke istakle su se u svojim borbama za spas planete – 12-godišnja Hejven Kolman iz Kolorada i tri godine starija Izra Hirsi, koja je ćerka prve američke kongresmenke poreklom iz Somalije, Ilhan Omar.

Ova deca ciljaju visoko i znaju šta je važno, ne samo za njih same, već za sve nas. Iako je delovalo kao da je njihova borba uzaludna, nikom nije palo na pamet da ustukne – zamahnule su svojim krilima, Greta u Stokholmu, Aleksandrija u Njujorku, i izazvale pravi tornado širom sveta. Kada one govore, ceo svet sluša i velika je šansa da će ih istorija pamtiti kao zaslužne za to što smo i za generacije iza nas sačuvali planetu, ili su bar dale sve od sebe da tako bude.

Ovaj tekst objavljen je u magazinu Original broj 42, koji je u prodaji na svim kioscima
Budi deo Viber Original zajednice

1 thought on “Greta Tunberg i efekat leptira”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *