Pritisnite enter da počnete pretragu.

U Beču umesto ugradnje klima uređaja sade drveće

Najzelenija prestonica sveta odlučno nastavlja svoju borbu protiv klimatskih promena. Hlađenje je moguće i bez klima uređaja!

Osim što građanima pruža zdravstvene pogodnosti, drveće u gradovima doprinosi i estetskom izgledu ulica i gradskih četvrti, ali podiže i vrednost nekretnina.

Bečka gradska uprava toga je i te kako svesna pa je prošle godine za sadnju stabala i održavanje postojećeg zelenila izdvojila čak osam miliona evra, a ove je godine za istu namenu dodala još tri, piše Energetski portal.

No, u gusto izgrađenim delovima Beča ipak postoje lokacije na kojima se stabla ne mogu saditi.

Drveće i zelene površine su, smatraju u bečkoj gradskoj upravi, najbolji klima uređaji.

Biciklistička staza u Beču

Iako gotovo nema ulice ili dela grada gde u poslednje vreme nisu posađena nova stabla, razmišlja se i o lokacijama gde zbog guste izgrađenosti ili previsokih troškova preuređenja javnih površina i premeštanja podzemnih instalacija to ipak nije moguće.

Na takvim lokacijama se u cilju zaštite od letnjih vrućina i štetnog sunčevog zračenja kreće s postavljanjem kreativnih roletni i nadstrešnica nad javnim površinama.

Ova mogućnost se pruža svim vlasnicima zgrada jer je Beč najzeleniji grad na svetu koji se odlučno prilagođava klimatskim promenama.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *