Pritisnite enter da počnete pretragu.

Nova pretnja sa morskog dna Antarktika

Naučnici su tek nedavno prvi put primetili ispuštanje metana sa morskog dna Antarktika.

Smatraju da ovo otkriće može predstavljati veliki razlog za brigu jer se pretpostavlja da se ogromne količine metana nalaze pod morskim dnom, te se predviđa da ćemo ovu pojavu mnogo češće beležiti u budućnosti.

Prema naučnim proučavanjima, velike emisije ovog gasa biće posledica klimatske krize koja će dovesti do zagrevanja okeana.

Pogledaj i: Naučnici tvrde da su otkrili gde je najčistiji vazduh na planeti

Otkriveno je i da je tokom poslednjih pet godina sve manje mikroba koji koriste ovaj štetni gas, koji doprinosi efektu staklene bašte, i to pre nego što dospe u atmosferu, te da je na ovaj način dodatno olakšan put metana kroz vazduh.

Naučnici smatraju da je oslobađanje metana iz podvodnih skladišta ili iz permafrosta jedan od glavnih pokazatelja da globalno zagrevanje postaje nezaustavljivo, prenosi Energetski portal.

Otežavajuća okolnost je nepristupačnost područja Antarktika, gde bi kroz određena naučna istraživanja verovatno bilo moguće nešto preciznije proceniti opasnosti koje nas čekaju, ali i pronaći potencijalno rešenje za usporavanje ovih procesa, koji se topljenjem leda značajno ubrzavaju.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *