Pritisnite enter da počnete pretragu.

EU želi da vrati baterije koje se lako menjaju

Proizvođači mobilnih telefona ranije su kreireali modele koji su imali zamenjive baterije. To je značilo da, u slučaju da niste u mogućnosti da napunite telefon, a baterija je slaba – prosto je zamenite novom.

Ovo je sušta suprotnost današnjem dizajnu telefona, koji su kreirani tako da baterije ne mogu da se zamene. Zapravo možu, ali je preskupo.

Stoga, kada baterija oslabi toliko da ne drži više kao kada ste kupili telefon, većina korisnika se odlučuje da kupi novi uređaj.

Prema pisanju portala Ubergizmo, Evropska unija želi da vrati zamenjive baterije, sudeći po dokumentima koji su procurili u javnost.

EU bi trebalo da diskutuje o ovoj temi narednog meseca i, ukoliko predlog bude prihvaćen, kompanije će biti primorane da ponovo kreiraju telefone sa baterijama koje korisnici lako mogu sami da zamene.

Proizvođači smartfonova možda neće biti oduševljeni, ali ovaj potez mogao bi da smanji elektronski otpad.

Ovo nije prvi put da EU pronalazi rešenja radi smanjenja elektronskog otpada u industriji smartfona. Ne tako davno, Evropska unija predložila je da svi telefoni imaju isti punjač, što bi faktički primoralo Apple da se prebaci sa Lightening porta na neki standardni.

Pročitajte i: Audi će imati presvlake od recikliranih flaša

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *