Pritisnite enter da počnete pretragu.

Španci dezinfikovali plažu izbeljivačem u strahu od zaraze, ekolozi u neverici

Vlasti sela Zahara de los Atunjes, na samom jugu Španije, angažovale su nekoliko traktora i pomoću njih poprskali lokalnu plažu rastvorom izbeljivača kako bi zaštitili stanovnike od koronavirusa.

Odluka da se izvrši dezinfekcija plaže naišla je na nevericu i osudu ekoloških udruženja koja su istakla da je time napravljena nepopravljiva šteta po ekosistem.

Piktoreskno ribarsko selo, koje zauzuma deo popularne turističke Kosta de la Luz sekcije andaluzijske obale, poslalo je traktore sa prskalicama da dezinfikuju plažu uoči puštanja dece napolju nakon šestonedeljne zabrane izlaska.

http://www.canalsur.es/multimedia.html?id=1577443&jwsource=cl

Ovaj potez razbesneo je ekologe koji nisu mogli da veruju šta je urađeno, prenosi RTS.

Ovo je potpuno apsurdno. Plaža je živi ekosistem. Kada je poprskate izbeljivačem, ubijate sve što mu se nađe na putu“, istakla je Marija Dolores Iglesijas Benitez.

Ekolozi na ovom potezu španske obale veoma su aktivni u zaštiti nekoliko vrsta ptica, koje ovde dolaze tokom migracija.

Pošto je ljudima bio zabranjen dolazak na plažu prethodnih šest nedelja nadali su se da će to dovesti do povećanja broja gnezda. „Plašim se da su traktori uništili jaja“, navodi Iglesijas Benitez.

Prskanje plaža izbeljivačem usred migratorne sezone i tokom perioda množenja mnogih vrsta beskičmenjaka na kojima počivaju riblje vrste i ribarstvo, nije samo ideja Donalda Trampa. Dešava se i u Zahara de los Atunjes“, navela je organizacija „Grinpis Španija“, aludirajući na tvrdnju američkog predsednika da bi injekcija prizvoda za čišćenje mogla da pomogne u borbi protiv Covid-19.

Jedan od lokalnih zvaničnika, Agustin Koneho, rekao je da je potez vlasti bio motivisan željom da se deca zaštite.

Razumem da je bila greška. Ali je urađena iz najboljih namera“, rekao je on.

Pročitajte i: Španski grad “odsekao” sebe od ostatka države, ali i od koronavirusa

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *