Pritisnite enter da počnete pretragu.

Led na Grenlandu se otopio do tačke bez povratka

Ledena ploča Grenlanda istopila se do tačke u kojoj nema povratka, a napori za usporavanje globalnog zagrevanja neće je sprečiti da se raspadne. To su navodi u novoj studiji istraživača sa Državnog univerziteta Ohajo.

Ledena ploča Grenlanda je sada u ovom novom dinamičnom stanju, gde čak i da se vratimo na klimu koja je bila slična onoj kakvoj smo imali pre 20 ili 30 godina, došlo bi svakako do gubljenja mase“, kazao je Ijan Hovat, koautor studije i profesor na Državnom univerzitetu Ohajo.

Grenlandska ledena ploča izgubi više od 280 milijardi tona leda koji se otopi u okean svake godine, što ga čini najvećim pojedinačnim doprinosom porastu globalnog nivoa mora“, kaže Mikaela King, vodeća autorka studije i istraživačica sa Državnog univerziteta Ohajo.

Gubitak leda je poslednjih godina toliko masivan da je izazvao merljive promene gravitacionog polja nad Grenlandom, dodala je King, prenosi N1 pisanje CNN-a.

Topljenje leda na Grenlandu doprinosi porastu nivoa mora od više od jednog milimetra svake godine, a to će se verovatno i pogoršati. Predviđa se da će nivo mora na kraju veka porasti za skoro jedan metar (0,91m).

Pogledaj i: Naučnici upozoravaju: Najveći svetski aerodromi će biti pod vodom

Države poput Floride i ostrvskih zemalja posebno bi mogle da budu pogođene ovim. Samo jedan metar porasta nivoa mora mogao bi velike površine obala da stavi pod vodu. Četrdeset posto američkog stanovništva boravi u obalnim područjima koja su osetljiva na porast nivoa mora.

Ima puno mesta, naročito na Floridi, gde bi samo jedan metar pokrio puno postojećih kopnenih područja“, rekla je King. “A to se pogoršava kada dobijete oluje i uragane i slične stvari, koje onda uzrokuju dodatni porast iznad veće osnovne linije“, naglasila je.

Studija je takođe otkrila da se ledena ploča Grenlanda topi u “brzim rafalima”, što dovodi do naglog i nepredvidivog porasta nivoa mora, što otežava pripremu za posledice.

Studija je koristila četiri decenije satelitskih podataka za merenje promena na grenlandskoj ledenoj ploči. Autori su otkrili da se nakon 2000. godine ledena ploča smanjila toliko brzo da ni obnavljavanje snežnih padavina ne bi zaustavilo stopu topljenja delova lednika koji su nedavno izloženi toplijoj vodi okeana, čak i da se klimatske promene obrnu.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *