Pritisnite enter da počnete pretragu.

Žrtve porodičnog nasilja šiju maske za radnike na prvoj liniji fronta

Na jednom mestu u Somboru 41-godišnja Marija Tomić* svakodnevno šije maske za lice za medicinske radnike. Od kada je u Srbiji proglašeno vanredno stanje zbog epidemije Covid-19, Marija je sašila na stotine maski.

Marija živi u Sigurnoj kući u Somboru, gde šije maske za ostalim korisnicama, koje su žrtve porodičnog nasilja.

Dobila sam podršku društva kada mi je bila neophodna, odlično se osećam što mogu da uzvratim i pružim nešto zauzvrat. U ovoj situaciji divan je osećaj kada možete nekome da pomognete. Srce mi je puno kada pomislim da ovo što šijem može da sačuva nečiji život“, kaže Marija za UN Women.

Žene koje su se našle u nasilnim vezama i situacijama kao Marija razumeju kakvu opasnost može da donese izolacija.

Koronavirus je zatvorio žene širom sveta u kuće i tako ih izložio većem riziku od nasilja u porodici jer izolacija pojačava napetost u domaćinstvu.

Nedavna studija o femicidu u Srbiji, sprovedena u okviru regionalnog programa EU-UN Women, pokazala je da je za žene najopasnije mesto njihov sopstveni dom.

Iako zvanični podaci o zlostavljanju partnera i porodičnom nasilju u vreme epidemije Covid-19 nisu objavljeni, ženske organizacije upozoravaju da je broj izveštaja o nasilju i zahteva za pomoć u porastu.

Tomićeva godinama radi u fabrici za šivenje. Ubrzo nakon proglašenja pandemije u Srbiji je došlo do deficita maski za lice, kao važnog zaštitnog sredstva.

Kako Sigurna kuća ima pet šivaćih mašina, direktorka Tamara Savović nabavila je neophodan materijal, a Marija je obučila korisnice, kao i volontere koji su želeli da pomognu u izradi maski kako da koriste mašine.

Za nekoliko nedelja, Sigurna kuća je donirala prvu seriju maski lokalnom taksi udruženju koje besplatno prevozi medicinske radnike dok traje vanredno stanje. Nakon toga, žene iz Sigurne kuće donirale su još maski javnim preduzećima u Somboru.

Šivenjem maski za lice, žene koje su žrtve porodičnog nasilja i volonteri koji im pomažu ne samo da štite zdravlje taksista, čistača i ostalih radnika u prvoj liniji fronta, već se i sami osećaju osnaženo i vredno.

Od 15. marta, od kada je u Srbiji proglašeno vanredno stanje, UN Women u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) obezbedili su higijenske pakete i kućne potrepštine za 138 žena koje su preživele nasilje u porodici u 11 Sigurnih kuća širom zemlje, uključujući i ovu u Somboru.

*Ime i prezime je promenjeno radi zaštite privatnosti.

Izvor: UN Women

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *