Pritisnite enter da počnete pretragu.

Veštačka inteligencija – budućnost koja je već stigla

Do pre nekoliko godina za one koji nisu pažljivo pratili dešavanja u svetu tehnologije veštačka inteligencija ili AI (artificial intelligence) je bila rezervisana samo za filmove naučne fantastike i izgledala je podjednako daleko kao i leteći automobili.

Međutim, velike kompanije su vredno radile i pronašle način ne samo da usavrše veštačku inteligenciju nego i da je primene kod uređaja koje svakodnevno koristimo.

Veštačka inteligencija je prvi put pomenuta krajem pedesetih godina prošlog veka kao nauka i inženjerstvo pravljenja inteligentnih mašina. Od starta se smatralo da ona nije cilj, već sredstvo za postizanje cilja, i to pre svega zarad lakšeg života. AI danas zapravo predstavlja „duboko učenje“ koje omogućava mašinama da same obrađuju informacije na jednom vrlo sofisticiranom nivou da bi potom mogle da izvršavaju komplikovane funkcije. Sve funkcioniše preko algoritama koji same uče i traže rešenja, pa je ključ zapravo u raspoloživim informacijama koje su danas vrednije nego ikad. Na primer, aplikacija prikuplja fotografije određenih vrsta predmeta i uči koje svetlo za njihovo slikanje je najoptimalnije i potom to prenosi kameri na telefonu koja sve automatski podešava da bi vaše slike izgledale kao profesionalne. Pojednostavljeno rečeno, to je jedan od načina na koji AI radi i polako, ali sigurno oblikuje i živote „običnih” ljudi.

Najbolji primer za to su upravo pametni telefoni – dostupni su svima po umerenim cenama, obavljaju ponekad i složene funkcije, a njihovo korišćenje ne zahteva prethodnu obuku. Apple je AI iskoristio kroz svoj čip „neural engine”, koji izvršava određene radnje, ali tako da minimalno troši energiju u odnosu na neke standardne funkcije. Oni su takođe uveli opciju otključavanja telefona kroz prepoznavanje lica, i to preko 3D mapiranja, pa su šanse da neko iskoristi podatke sa vašeg telefona bez dozvole gotovo ravne nuli. Kod Samsungovih telefona veštačka inteligencija je, između ostalog, iskorišćena u pametnom asistentu koji se zove Bixby. Za razliku od Siri, on se ne mora pokretati glasom, već kroz kameru na samom telefonu. Tako korisnik može da sazna sve što ga interesuje o nekoj lokaciji ili objektu. Možete uperiti kameru u kozmetiku, na primer, i odmah ćete dobiti listu lokacija gde je možete kupiti ili listu sajtova za onlajn naručivanje. Takođe, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji telefon će vam automatski prevesti bilo koji tekst na jezik koji odaberete. U isto vreme u kompaniji Huawei su, između ostalog, našli primenu za AI kod kamera na svojim telefonima, i to iz modela u model funkcioniše sve bolje. Jednostavno rečeno, novi čip koji je propraćen veštačkom inteligencijom prepoznaje na desetine hiljada različitih predmeta i scenarija i kamera se automatski podešava na najbolje moguće parametre da bi napravila što bolju fotografiju. To ujedno znači da je mogućnost da uslikate mutnu sliku svedena na minimum. Pri tome se sve dešava u deliću sekunde, što ljudsko oko čak i ne detektuje.

Foto: Profimedia, Alamy

I to je samo početak u primeni veštačke inteligencije kod pametnih telefona jer se u isto vreme svakodnevno prave nove aplikacije zasnovane na AI ili pak na tome da se ona maksimalno iskoristi.

U isto vreme AI je već uveliko pronašla svoju primenu u još jednoj velikoj industriji – automobilskoj. Autonomni automobili, oni koji se voze sami (a o kojima smo pisali u prethodnom broju) najveći deo svojih funkcija obavljaju upravo preko AI, i to bi trebalo dalje da se razvija pa se očekuje da će se uskoro pojaviti i autobusi i vozovi kojima neće direktno morati da upravlja čovek. Ovo, naravno, ne znači da više neće biti mesta ni poslova za ljude. Daleko od toga, ali bi AI trebalo da preuzme na sebe neke od onih poslova koji su opasni ili pak štetni po ljude, poput proizvodnje toksičnih supstanci ili demontiranja bombi i mina. Ovo je samo početak liste poslova koji uključuju upotrebu veštačke inteligencije. Očekuje se da bi adekvatne mašine zasnovane na AI zahvaljujući sposobnosti da skladište i obrađuju neverovatno velike količine podataka jednog dana mogle da dođu do rešenja velikih svetskih kriza, poput globalnog zagrevanja. One se već sada koriste u bankarstvu, za predviđanje stanja na berzama, u osiguravajućim kućama da predvide stepen rizika, u medicini za preciznije dijagnoze…

Naravno, veštačka inteligencija je morala da zadrži i malo onog futurističkog što se oduvek vezivalo za nju. Tu na scenu stupa Microsoft, koji je upravo predstavio AI asistenta (još jednu pored Cortane). U pitanju je Xiaoice, četbot (chatbot) koji je osmišljen u vidu tinejdžerke s određenim setom veština. Ono što je razlikuje od drugih AI asistenata je to što donekle ima svoju ličnost, može da se šali, piše originalnu poeziju, komponuje i peva, da igra igre i slično. Ovaj deo, priznajemo, jeste malo zastrašujući i podseća na upozorenja koja šalju teoretičari zavere.

Ali nam i jasno stavlja do znanja da je veštačka inteligencija već uveliko tu i možda vi ne učite o njoj, ali ona svakako uči o vama.

Tekst se nalazi u novom broju magazina Original, koji možete naći na svim kioscima

Tekst: Ana Lađarević / DigitALa.rs

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *