Pritisnite enter da počnete pretragu.

Space X spreman za istorijsko lansiranje

NASA astronauti Dag Harli i Bob Benken su završili probe oblačenja odela za let na Međunarodnu svemirsku stanicu ove srede.

Ova misija, koja predstavlja prvi odlazak posade sa američkog tla u prethodnih devet godina, poslaće ovaj duo na put ka orbiti u Space X Falcon raketi i kapsuli Crew Dragon.

U pitanju je demonstracija novog „taksi” servisa koji će američka svemirska agencija kupiti od kalifornijske firme. Poletanje će biti u sredu u 22:33 časova (16:33 po lokalnom vremenu).

Međutim, vremenske prilike u blizini Kenedi svemirskog centra u Floridi možda imaju druge planove.

Prognoza koju je u subotu objavila 45. meteorološka eskadrila američkih vazduhoplovnih snaga predviđa svega 40 odsto šanse za povoljne uslove u vreme lansiranja.

Postoje velike šanse da će oko Kenedi kompleksa biti gustih oblaka, kiše, pa čak i grmljavine.

Ako kontrolori budu prinuđeni da odustanu, svi će se vratiti u subotu za drugi pokušaj. Harli i Benken su sada završili sa pripremama, piše BBC.

Tokom probe oblačenja ovaj par je isprobao njihova posebno napravljena svemirska odela, prošetali do Tesla vozila, a zatim se odvezli šest kilometara do čuvenog Kenedi kompleksa za lansiranje.

Njihova Space X Falcon-9 raketa je podignuta na platformi od četvrtka.

Astronauti su zatim ušli u lift servisne kule kako bi se popeli do pristupne rampe u ušli u kapsulu.

Proba je dala mogućnost svom osoblju koje učestvuje u lansiranju – ne samo Harliju i Benkenu – da se podsete na ono što ih očekuje.

Mnogo pažnje je usmereno na ovu misiju. Od kako su svemirski šatlovi prestali sa radom 2011. godine Amerike nije uspela da u svemir pošalje svoje astronaute.

Slanje posada na Međunarodnu svemirsku stanicu je u prethodnih devet godina bio zadatak koji je u potpunosti poveren Rusiji i njenoj Sojuz raketi i kapsulnom sistemu.

NASA je sklopila ugovor sa kompanijom Space X i gigantom Boing kako bi nastavila tamo gde su šatlovi stali.

Razlika ovog puta leži u tome što agencija neće biti vlasnik letelica niti će upravljati njima. NASA će samo kupiti „karte za vožnju”.

Space X i Boing će moći da pridaju njihove usluge drugim svemirskim agencijama, kompanijama, pa čak i pojednicima.

Harli i Benken su dali ime svojoj Dragon kapsuli u tradiciji svih prethodnih svemirskih posada. Otkriće ime u sredu.

Pročitajte i: Space X prvi put leti u svemir sa posadom

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *