Pritisnite enter da počnete pretragu.

Ove godine dva posthumna albuma Dejvida Bouvija

Dejvid Robert Hejvord-Džouns, poznat pod pseudonimom Dejvid Bouvi, jedan od najpoznatijih svetskih muzičara, preminuo je pre tačno četiri godine, 10. januara 2016. Iza njega je ostalo više od pet decenija plodonosne i uticajne karijere, ali njegove nove pesme tek treba da se pojave ove godine.

Pre četiri godine objavljen je 25. i poslednji studijski album Dejvida Bouvija na njegov 69. rođendan, a ove godine izaću će dve nove ploče EP (Extended playlist), na kojima će se naći neobjavljene verzije pesama.

Dejvid Bouvi, rođen kao Dejvid Robert Džons, slavni je britanski muzičar, producent, glumac i umetnik. Prve muzičke uspehe postiže singlom “Space Oddity” iz 1969. a početkom 70-ih postaje jedan od predvodnika britanskog glam-rock pokreta, ponajviše zahvaljujući svom alter egu “Ziggy Stardust”.

Sredinom decenije uspeva da pridobije i američku publiku, a u razdoblju od 1977. do 1979. snima tri albuma u Berlinu pod producentskom palicom Brajana Ina. Takozvana “Berlinska trilogija” bazirala se pretežno na nemačkoj elektronskoj muzici i postaje najviši Bouvijev umetnički domet. Najveći komercijalni uspeh ipak je dosegao albumom “Let’s Dance” iz 1983. i istoimenim singlom. 

Karijera mu usporava kasnih 80-ih, a posle 2003. odlazi u muzičku penziju, iz koje privremeno izlazi 2013. godine albumom “The Next Day”. Glumio je i u nekoliko filmova (“Čovek koji je pao na Zemlju”, “Srećan Božić, mister Lorens”‘…), a pred kraj života učestvovao je u izradi mjuzikla “Lazarus”, baziranog na svojoj ulozi u filmu “Čovek koji je pao na Zemlju”. Pažnju je, osim umetničkim talentom, privlačio i svojim privatnim životom. Prodao je ukupno više od 140 miliona albuma širom sveta. Rolling Stone ga je proglasio 39. najvećim muzičarem i 23. najvećim pevačem svih vremena, a BBC anketa 29. najvećim Britancem. 

Posthumni albumi postali su veoma popularni u zadnje vreme, te će tako nedovršene ili neobjavljene verzije i Bouvijevih pesama naći put do publike. Kako je najavio “Parlophone Records” još dva projekta vezana za pokojnu legendu biće uskoro objavljena. Šta će se na njima nalaziti najavljeno je retkom, uglavnom akustičnom verzijom Bouvijevog singla iz 1970. godine “The Man Who Sold the World”, piše B92.

Ubrzo nakon Bouvijeve smrti 2016. godine prodaja njegovih albuma u ​​SAD-u porasla je za više od 5.000 odsto, a 682.000 prodatih jedinica u nedelji kada je preminuo.

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *