Pritisnite enter da počnete pretragu.

Najnovije otkriće moglo bi da leči sve vrste tumora

Tim naučnika sa Univerziteta u Kardifu otkrio je metod kojim se mogu uništiti sve vrste karcinoma prostate, dojke, pluća i drugih vrsta raka, piše BBC.

Otkriće o novim metodama lečenja tumora je objavljeno u poslednjem broju časopisa Nature Immunology. Metoda još nije testirana na pacijentima, ali naučnici tvrde da ima “ogroman potencijal”.

Imuni sitem je prirodna odbrana našeg tela od infekcija, ali napada i stanice raka. U krvi je pronađena takozvana T-ćelija, koja, navode naučnici, može da “skenira telo” i proceni da li postoji pretnja po zdravlje, koju je potrebno eliminisati. Mogu se koristiti i za napade na širok spektar karcinoma.

– Na ovaj način postoji mogućnost lečenja svakog pacijenta. Niko pre nije verovao da je to moguće, da bi jedna T-ćelija mogla da uništi mnoge vrste raka – rekao je prof. Entru Sjuel za BBC.

Ideja je da se od pacijenta obolelog od raka uzme uzorak krvi. Njegove T-ćelije potom bi se genetski modifikovale i reprogramirale tako da same naprave receptor za otkrivanje raka. Takve ćelije bi se uzgajale u laboratoriji i zatim ubrizgavale u pacijente, što je isti postupak koji se koristi i u CAR-T terapijama. Istraživanje je dosad testirano samo na životinjama i na ćelijama u laboratoriji i tek treba da prođu testiranje na ljudima, prenosi N1.

Lucija Mori i Đenaro De Libero sa Univerziteta u Bazelu u Švajcarskoj rekli su da istraživanje ima “veliki potencijal”, ali da je u preranoj fazi da bi se moglo tvrditi da će delovati kod svih vrsta karcinoma.

– Izuzetno smo uzbuđeni zbog imunoloških funkcija T-ćelija – rekli su.

Danijel Dejvis, profesor imunologije na Univerzitetu u Mančesteru rekao je:

– Trenutno, to su samo temeljna istraživanja i nisu blizu stvarnim lekovima za pacijente.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *