Pritisnite enter da počnete pretragu.

Roboti leče obolele da se medicinsko osoblje ne bi zarazilo koronavirusom

U kineskom Vuhanu je otvoreno posebno bolničko odeljenje u kom rade samo roboti kako bi se medicinsko osoblje zaštitilo od zaraze koronavirusom.

Oko 200 pacijenata sa simptomima zaraze virusom COVID-19 dovedeno je 7. marta u novo odeljenje, koji se nalazi u prenamenjenom sportskom centru u Vuhanu. Roboti pacijentima daju hranu, piće i lekove i održavaju objekat čistim.

Neki imaju humanoidnu glavu, ruke i gornji deo trupa a donji deo je na točkovima. Drugi roboti su u celosti nalik na robotiziranu kutiju. Roboti se kreću samostalno, a njima upravlja osoblje koje se nalazi izvan zatvorenog odeljenja.

Reč je o probnom projektu ostvarenom u saradnji između kompanije koja se bavi robotikom CloudMinds, mobilnog operatera China Mobile i bolnice Vučang u Vuhanu. Direktor te bolnice Liju Žiming umro je prošlog meseca zbog zaraze koronavirusom.

Roboti se mogu brinuti o pacijentima s blažim simptomima oboljenja kojima je ipak potrebna osnovna medicinska nega. U slučaju da se njihovo stanje pogorša, pacijenti se prebacuju u odeljenja u kojem radi pravo medicinsko osoblje. Kada ozdrave, odlaze kućama, piše Index.hr.

Tokom boravka pacijenti nose narukvice sa senzorima koji mere broj otkucaja srca i temperaturu. Informacije s narukvica prikazuju se na upravljačima, a koje prate lekari i medicinske sestre. Medicinsko osoblje ih takođe koristi kako bi robotima dodelili sledeći zadatak.

Pročitajte i: Srednjoškolac (17) napravio sajt o koronavirusu kako bi sprečio širenje panike i dezinformacija

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *