Pritisnite enter da počnete pretragu.

Kanzas Siti prvi grad u SAD gde je javni prevoz besplatan

Ovim potezom građani će se motivisati da više koriste gradski prevoz, što će dovesti do manjeg broja automobila na ulicama, a samim tim i do smanjenja zagađenja.

Kanzas Siti postao je prvi veliki grad u Sjedinjenim Američkim Državama koji je omogućio besplatni javni prevoz. Nedavno je gradsko veće izglasalo da vožnja autobusima i tramvajima, mrežom pokrenutom 2016. godine, ne košta ništa.

Čelnici grada odlučili su se na ovaj potez kako bi motivisali ljude da koriste gradski prevoz, što će dovesti do manjeg broja automobila na ulicama grada, a samim tim i do smanjenja zagađenja.

Karta za prevoz autobusom u Kanzas Sitiju košta 1,5 dolara, dok je mesečna karta 50 dolara. Gradsko veće odlučilo da se izdvoji iz budžeta dodatnih 8 miliona dolara, koliki je prihod od karata, kako bi se nadomestio gubitak u gradskom saobraćajnom preduzeću, piše 435.

Šansa za ugrožene

Pored toga što se ovim potezom bore protiv klimatskih promena, zvaničnici iz grada nadaju se da će ova odluka doprineti i boljem položaju socijalno ugroženih kategorija koji će lakše moći da nađu posao ali i da idu na njega.

Gradski odbornik Eric Bunc dodao je i da „kada govorimo o poboljšanju života ugroženih ljudi u našem gradu, finansijska sredstva se moraju naći. To je novac koji mi kao grad, ako želimo da odredimo prioritet javnom prevozu, možemo da obezbedimo.“

Vidi i: Luksemburg prva država na svetu gde je javni prevoz besplatan

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *