Pritisnite enter da počnete pretragu.

Indonezija izmešta glavni grad jer Džakarta tone

Planirano je da se preseljenje na ostrvo Borneo završi do 2024. i prema procenama zvaničnika, trebalo bi da košta 33 milijarde dolara.

Indonezija će premestiti glavni grad iz Džakarte na ostrvo Borneo, zbog velike saobraćajne zagušenosti i činjenice da tone, objavio je na Tviteru predsednik te ostrvske države. Za razliku od drugih delova Indonezije, stručnjaci tvrde da veći deo Bornea nije ugrožen potresima i vulkanskim erupcijama.

Planirano je da Indonezija ovo preseljenje završi do 2024. i prema procenama zvaničnika, trebalo bi da košta 33 milijarde dolara. Međutim, ta brojka nije preterano velika ako se uzmu u obzir ekonomski gubici zbog saobraćajnih čepova, koji su procenjeni na sedam milijardi dolara godišnje, javlja Politika.

Pročitaj i: 10 reka koje donose čak 95% plastike u okeane

Dve petine desetomilionske Džakarte nalazi se ispod nivoa mora i nastavlja da tone. Za masovno izbijanje podzemnih voda stručnjaci krive nemar domaćinstava, poslovnih zgrada, trgovinskih centara i apartmana.

Pojedini aktivisti za očuvanje životne sredine kritikovali su odluku o preseljenju prestonice tvrdeći da će izgradnja novog grada u središtu šume naneti štetu prirodi.

Indonezija ima i druge probleme

Veliki broj stanovnika i ubrzana industrijalizacija predstavljaju ozbiljne probleme po životnu sredinu Indonezije, kojoj se često pridaje manji značaj zbog velikog siromaštva i manjka sredstava. U ove probleme spada krčenje velikih površina pod šumom (uglavnom ilegalno) i prateći požari, koji uzrokuju pojavu velikog smoga nad delovima zapadne Indonezije, Malezije i Singapura; preveliki lov ribe i morskih plodova; kao i problemi životne sredine nastali ubrzanom urbanizacijom i privrednim razvojem (zagađenje vazduha, zagušenje saobraćaja, upravljanje otpadom, obezbeđivanje pitke vode i upravljanje otpadnim vodama).

Sečom šuma i uništavanjem tresetišta Indonezija je postala treći emiter gasova koji doprinose stvaranju efekta staklene bašte. Uništavanje staništa ugrožava opstanak autohtonih i endemskih vrsta. Međunarodna unija za konzervaciju (IUCN) evidentirala je 140 ugroženih vrsta sisara, kao i 15 drugih vrsta koje su pred izumiranjem, među koje spada i čvorak sa Balija, Sumatranski orangutan i Javanski nosorog.

Glavni razlog zbog kog se u Indoneziji šume masovno krče jeste stvaranje obradivog zemljišta za proizvodnju palminog ulja. Plantaže sa palmama se prostiru na devet miliona hektara a do 2025. bi trebalo da zauzimaju dvadeset šest miliona hektara.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *