Pritisnite enter da počnete pretragu.

Ima li Fejsbukova “kriptovaluta” šanse na tržištu?

Pre nekoliko dana Mark Zakerberg otkrio je detalje svoje kriptovalute Libra, koja će omogućiti ljudima da kupuju i šalju novac ljudima gotovo bez naknada.

Facebook je predstavio i white paper u kome je predstavljen detaljan plan razvoja Libra kriptovalute sve do njenog lansiranja koje je najavljeno za prvu polovinu 2020. godine, prenosi StartIt.

Kompanija u ovom dokumentu Libra kriptovalutu opisuje kao novu digitalnu valutu koja je izgrađena na temelju blockchain tehnologije. Budući da je namenjen za globalno tržište, softver koji implementira Blockchain Libra je open source i dizajniran je tako da svako može raditi na njemu. Misija Libra Udruženja je da ova digitalna valuta postane jednostavna i globalna valuta koju će koristiti milijarde ljudi širom sveta.

Kao razlog za investiranje Facebooka u ovu oblast advokat i član Srpske blockchain inicijative Zoran Naumović objašnjava kao želju za širenje e-commerca:

– Facebook uvodi svoju kriptovalutu da bi smanjio provizije u transakcijama, odnosno da bi provizije bile skoro nula, što za sada nije slučaj kada su u transakcije uključene druge platne institucije. Takođe, verovatno je da planiraju da koriste svoju kriptovalutu za e-commerce, to znači da bi se sva trgovina preko njihovih kanala u nekom trenutku prebacila na kriptovalutu.

CEO servisa za otkup i prodaju kriptovaluta ECD Aleksandar Matanović, smatra da će ova kriptovaluta s obzirom na broj korisnika koje ima Facebook i ukoliko bude jednostavna za korišćenje imati sve predispozicije da bude široko prihvaćena, međutim eventualan problem sa ovom valutom mogao bi biti zakonske prirode:

– Vidim potencijalno problem oko usklađivanja sa regulativom na različitim tržištima, ali Facebook sigurno ima veoma jak pravni tim koji će time da se bavi. Dosadašnja praksa pokazuje da oni obično nađu način da se izvuku iz problema pravne prirode bez posledica ili uz kazne koje su za njih smešne.

Libra se sastoji iz više delova koji će zajedno biti u funkciji stvaranja sveobuhvatnijeg finansijskog sistema a to su da je valuta izgrađena na sigurnom, stabilnom i pouzdanom blockchainu i da njom upravlja nezavisno Udruženje Libra zaduženo za razvoj ekosistema.

Gigant društvenih mreža povezao se sa oko 28 partnera, uključujući MasterCard, Visa, PayPal, Spotify, Uber, zbog osnivanja Udruženja Libra, čije će sedište biti u Ženevi i čiji bi zadatak bio upravljanje novom kriptovalutom. Saradnju ovih kompanija i njihov interes da se uključe u ovaj projekat Naumović opisuje ovako:

– Verovatno je da MasterCard i Viza stoje iza Facebook kriptovalute u smislu da se omogućuje efikasnost u razmeni kriptovaluta za FIAT novac (keš), malo je verovatno da postoje drugačiji poslovni aranžmani u ovom smislu, upravo zbog konkurentnosti u pogledu provizija. Ono što je vidljivo je i da MasterCard i Visa moraju da ostanu u toku i “u igri” a ovo je jedan od načina, da im se ne desi “Kodak efekat”.

S druge strane Aleksandar Matanović smatra da je dodavanje ovih “zvučnih imena” doprineti učvršćivanju pozicije ove nove valute.

– Čak i kad bi samo Fejsbuk stajao iza te valute, to bi bila vrlo jaka pozadina. Naravno da dodavanje još zvučnih imena samo učvršćuje poziciju te nove valute. Mislim da je ta nova valuta u nekoj meri i pretnja za kompanije kao što su Mastercard i Visa i da su se oni, između ostalog, iz straha pridružili Facebook-u u ovom projektu. Drže se one stare “Ako ne možeš da ih pobediš, pridruži im se!”

Da bi olakšao transakcije, Facebook je stvorio i Calibra digitalnu platformu, koja treba da ponudi digitalne novčanike za čuvanje, slanje i trošenje Libre. Calibra će biti povezana sa Facebook platformama za poruke – Messenger i WhatsApp.

Iako mnogi misle da će Libra ozbiljno uzdrmati i ugroziti Bitcoin koji je već nekoliko godina najtraženija digitalna valuta, Matanović kaže da nema potrebe za brigom jer iako je Libra nazvana kriptovalutom, iz nekoliko razloga ona to zapravo nije.

– Libra se u mnogome razlikuje od ostalih valuta, toliko da uopšte ne vidim razlog da se ta Facebook-ova valuta naziva “kriptovalutom”. Neće biti decentralizovana, već će njome upravljati jedna kompanija (uz pomoć još nekoliko drugih). Neće biti dostupna svima već samo onima koje Fejsbuk smatra podobnim, neće biti nezavisna od nacionalnih valuta, korisnici neće imati potpunu slobodu u korišćenju te valute kao što je imaju kod pravih kriptovaluta i sva sredstva će biti pod kontrolom Facebook-a, a ne korisnika valute. S druge, da sam akcionar PayPal-a ili bankar, veoma bi me zabrinula vest o Fejsbukovoj “kriptovaluti”.

Zbog svega navedenog on ovu valutu ne smatra za konkurenciju postojećim kriptovalutama, već kao dobru stvar za sektor kriptovaluta jer će zahvaljujući Facebook-u na taj sektor biti usmerena veća pažnja.

Amerika i Ujedinjeno Kraljevstvo su prve zemlje čiji su zvaničnici reagovali na objavljivanje podataka u vezi sa ovom digitalnom valutom. Zbog jako velikog broja potencijalnih korisnika ove valute, ali i problematične prošlosti Facebooka u vezi sa zloupotrebom ličnih podataka vlasti zahtevaju da se pre lansiranja Libre o ovoj temi diskutuje u kongresu i parlamentu kako bi članovi ovih institucija, ali i korisnici koji su zainteresovani za ovaj vid usluge koji nudi Facebook bili sigurni da nema skrivenih opasnosti po sigurnost njihovih računa.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

1 thought on “Ima li Fejsbukova “kriptovaluta” šanse na tržištu?”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *