Pritisnite enter da počnete pretragu.

Domaćini Airbnb-a rasprodaju imovinu koju su iznajmljivali

Ejmi Ofild je oduvek sanjala da se bavi iznajmljivanjem nekretnina za potrebe odmora u Galvestonu u Teksasu. Pre pet godina, ona i njen suprug Kris kupili su kuću na nekoliko minuta od plaže. Odmah su započeli da obnavljaju imanje, koje je nazvala Bungalov Blue Skies Beach. Preuredila ga je u vintidž maniru i ofarbala jarkim bojama..

Ali, kako se koronavirus u martu proširio u Americi, Ofild, koja je skoro dve godine bila domaćin preko Airbnb-a, počela je da se suočava sa talasom otkazivanja.

Kada je Galveston privremeno zatvorio kratkoročne najamnine u sklopu mere da se ostane kod kuće, Ofild je svoju nekretninu koju je izdavala na dan preko Airbnb-a počela da izdaje na mesečnom nivou. Međutim, niko se nije javio, a njen bungalov na plaži je dva meseca bio prazan.

Zbog koronakrize koju karakteriše umanjenje ekonomskih aktivnosti i smanjenje broja radnih mesta, njen suprug Kris izgubio je posao prodaje softvera i pod pritiskom hipoteke, Ofild je odlučila da proda bungalov i ugasi svoj posao.

Portparol Airbnb-a: Pružamo podršku

Radimo na pružanju podrške našoj zajednici na nekoliko načina, uključujući to da smo izdvojili 250 miliona dolara da pomognemo domaćinima koji su pogođeni otkazima vezanim za Covid-19 i 17 miliona dolara našem Fondu za pomoć Super Host”, rekao je portparol Airbnb-a.

S obzirom na to da se pandemija produžila, Airbnb-ov poslovni model je doveden u pitanje. Nakon što su, kako se izveštava, planirali da debituju na Vol Stritu ove godine, kompanija je umesto toga morala da otpusti oko 25 odsto svojih radnika.

U isto vreme su se trudili da zadovolje domaćine koji su glavni za njihove usluge. Airbnb je krajem marta najavio da će domaćinima platiti 25 odsto, tj. ono što bi i dobili u slučaju otkazivaja u uobičajenim okolnostima.

Ipak, neki domaćini su za CNN rekli da su primili manje od onog što je trebalo, prenosi BizLife.

Slična situacija u celom svetu

Kristina Zima, domaćin Airbnb-a već devet godina, upravljala je sa 25 nekretnina u oblasti zaliva San Francisko, od kojih samo jednu poseduje lično. Do sada je zatvorila dve sa ovog spiska.

Zima je navela i da neki vlasnici razmišljaju o ukidanju više nekretnina ili traže dugoročne stanare, što dodatno posao baca u neizvesnost.

Slomim se pokušavajući da shvatim šta ću raditi i šta će se dešavati u budućnosti”, rekla je i dodala: „Ne zarađujem novac. Sa Airbnb biznismom pokušavam da umanjim gubitke. Samo jedna od kuća podmiri svoje troškove, što znači najam i račune”.

Domaćini su, kao se navodi, polako počeli da prodaji svoju imovinu iz kuća za iznajmljivanje.

Pročitajte i: Airbnb zamrzava zapošljavanja i obustavlja marketing, radnicima manje plate

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *