Pritisnite enter da počnete pretragu.

CircleU: Univerzitet u Beogradu u elitnom društvu

Univerzitet u Beogradu nedavno je postao sedmi član mreže evropskih univerziteta “CircleU”, a ovo značajno priznanje dobro je došlo nakon velikog pada na Šangajskoj listi.

U “CircleU” društvu su Aarhus Universitet (Danska), Humboldt-Universitat Berlin (Nemačka), King’s London (Velika Britanija), Universite catholikue de Louvain (Belgija), Universiti of Oslo (Danska) i Universite de Paris (Francuska).

Upravo na njihov poziv i nakon rigoroznih provera svih elemenata u obrazovnom i naučnoistraživačkom procesu, koje su trajale blizu godinu dana, krajem jula Univerzitet u Beogradu postao je i zvanično član akademske zajednice “CircleU”. To članstvo mu omogućuje da dodatno unapredi kvalitet nastave i studiranja jer će studenti Univerziteta u Beogradu moći tokom školovanja da svoja znanja stiču i na nekom od šest evropskih univerziteta.

Reč je o visokoobrazovnim institucijama od kojih neke od njih imaju viševekovno iskustvo u obrazovanju akademaca i iz čijih su klupa izlazili najcenjeniji svetski stručnjaci i naučnici. Upravo zbog toga je Evropska unija njih izabrala da u okviru svog projekta okupe novu generaciju kreativnih visokoškolaca koja je u stanju da sarađuje na različitim jezicima, granicama i disciplinama i tako izgradi transnacionalni obrazovni prostor.

Za rektorku Univerziteta u Beogradu Ivanku Popović članstvo u “CircleU” je izuzetno priznanje ne samo za srpsku akademsku zajednicu već i državu.

Treba da se zna da mreža “CircleU” predstavlja savez sedam uglednih evropskih univerziteta u okviru inicijative “Evropske univerzitetske alijanse”. Cilj ovih alijansi je da se stvore velike univerzitetske zajednice koje bi svojim studentima pružile priliku da tokom studiranja steknu znanja na različitim visokoškolskim ustanovama u više zemalja. Naš savez, koji čine vrhunski istraživački univerziteti, kao prioritet ima unapređenje kvaliteta nastave u okruženju koje je posvećeno izvrsnosti u nauci. Kroz intenziviranje mobilnosti studenata i nastavnika, organizovanje zajedničkih aktivnosti kao što su letnje škole, seminari i zajednički studijski programi, mreža “CircleU” će unaprediti kvalitet obrazovanja u sopstvenim sredinama, a i šire – kaže rektorka. Ona dodaje da je za Univerzitet u Beogradu partnerstvo u ovom savezu od izuzetnog značaja.

– Pruža nam priliku da razmenjujemo iskustva sa univerzitetima uz mogućnost razvijanja novih inicijativa koje će se odraziti na status UB, kako u Evropi, tako i u našoj zemlji. Za naš univerzitet je od posebnog značaja što je pozvan da uđe u ovu alijansu na osnovu ugleda koji uživa u svetskoj akademskoj zajednici. To je velika čast – navodi Popović.

Skoro godinu dana trajala je provera beogradskog univerziteta, koja se na kraju uspešno završila
Skoro godinu dana trajala je provera beogradskog univerziteta,
koja je na kraju uspešno završena

Projekat evropske komisije

Na sajtu “CircleU” stoji da je formiranje mreže evropskih univerziteta pokrenula Evropska komisija. Cilj tog projekta je ambicija Evropske unije da se izgradi visokokvalitetan obrazovni prostor koji će trasirati put za evropski univerzitet budućnosti, koji neće imati nacionalne granice. Izbor je pao na univerzitete čiji su standardi utkani u temelje evropskog obrazovanja, a EU očekuje da će se stvaranjem ove mreže poboljšati konkurentnost među evropskim univerzitetima. To se pre svega odnosi na podizanje kvaliteta nastave koja je uslova za članstvo u “CircleU”, ali i promovisanje evropskih vrednosti.

Priznanje i značajna saradnja

Danilo Potparić, student prorektor Univerziteta u Beogradu, kaže za “Blic” da je svrstavanje naše akademske zajednice u društvo najprestižnijih evropskih, veliko priznanje.

– Za sve studente UB izuzetno je značajna međunarodna saradnja. Na taj način kolege će moći kroz mobilnost da unaprede svoja naučna znanja, kroz direktnu saradnju sa kolegama iz inostranstva. Takođe, značiće nam i da uporedimo nastavni proces na našim fakultetima sa inostranim, a otvara se i mogućnost da sagledamo studentski standard u tim zemljama kako bismo pokušali da poboljšamo i naše uslove koji nisu na baš zavidnom nivou – kaže Potparić.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *