Pritisnite enter da počnete pretragu.

Černobilj je zvanično jedna od najpopularnijih turističkih destinacija

Područje oko Černobilja, mesta na kojem se 1986. dogodila velika nuklearna katastrofa, postaje popularna turistička destinacija.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je odredbu koja omogućuje početak radova u ovome području kako bi se tamo obnovile staze za šetnju i poboljšao prijem mobilne telefonije, piše BBC.

“Černobilj je dosad bio deo negativnog brenda Ukrajine, ali stiglo je vreme za promene“, rekao je Zelenski.

Reaktor u nuklearnoj elektrani eksplodirao je u aprilu 1986. godine. Radioaktivna prašina rasula se Evropom, a po podacima UN-a nakon ove katastrofe kontaminirano je 50.000 kvadratnih metara zemljišta.

Najmanje 31 osoba izgubila je život neposredno nakon eksplozije, ali posledice se osećaju i danas.

“Nameravamo da napravimo zeleni koridor za turiste“, najavio je Zelenski, dodavši da je Černobilj jedinstveno mesto na planeti na kojem je priroda uspela ponovno da oživi nakon katastrofe koju je izazvao čovek. “Želimo ovo mesto da pokažemo svetu, želimo da ga posete naučnici, ekolozi, istoričari i turisti“, rekao je predsednik Ukranije.

Uprkos povišenom nivou radijacije, u Černobilj svake godine stižu hiljade turista.

Novom odredbom urediće se plovni putevi, kao i kontrolni punktovi, a ukinuće se i ograničenja za snimanje.

Zelenski kaže da je “Zabranjena zona ujedno i simbol korupcije” te da će se “vlada protiv toga boriti uvođenjem elektronskih kartica za poseoce”. “Uskoro ćemo stati na put korupciji i turisti više neće davati mito policajcima“, istaknuo je.

Zelenskij je još na inauguraciji govorio o novom metalnom štitu postavljenom oko uništenog reaktora.

Metalni štit koji je koštao 1,7 milijardi dolara, postavljen je 2016. godine i dovoljno je visok da pokrije katedralu Notr Dam u Parizu.

Broj ljudi koji su stradali u kastrofi i od njenih posledica još uvek je predmet polemika. Poznato je da je 5.000 osoba obolelo od raka štitne žlezde kao posledice kontaminacije. Mnogi veruju da su i razna ostala oboljenja posledica izloženosti radijaciji, ali za to nema dovoljno dokaza.

Izveštaji o zdravstvenim problemima u koje spadaju i oštećenja ploda u maternici, još nisu potvrđena i nije u potpunosti sigurno jesu li nastala usled radijacije.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *