Pritisnite enter da počnete pretragu.

Beograd na spisku 5 najkreativnijih gradova na svetu

Profesor Ričard Florida razvio je teoriju po kojoj od početka 21. veka kreativnost utiče na razvoj urbanih sredina. Kako bi sredina postala interesantna posetiocima najvažnije je da srednja klasa bude otvorenog uma i da se na taj način ophodi prema zajednici i kulturi.

Ričard Florida u svojoj knjizi iz 2017. godine “The New Urban Crisis” naveo je pet gradova koji su najviše profitirali na svojoj kreativnosti i to zahvaljujući zajednicama unutar grada koje su učinile okruženje zabavno i zanimljivo za posetioce.

Ričard je ovih pet gradova nazvao najkreativnijim na svetu.

Meksiko Siti

The University in Mexico City

Meksiko Siti može da se svede na dva veoma značajna umetnika – Fridu Kalo i Dijega Rivijeru. I posle njihove smrti grad je nastavio da se razvija. Galerija Zona Maco do sada je imala preko 150 internacionalnih izložbi dok se Material Art Fari više fokusirala na mlade talente.

Šardža

Iako je Šardža u senci Abu Dabija i Dubaija zahvaljujući umetnosti, poeziji i kreativnoj monarhističkoj porodici koja generacijski vlada postala je kreativno gnezdo.

Šeika Hur Al Kasimi, najmlađa ćerka vladara Šardže, je najviše uticala na kulturne promene u gradu. Osnivanjem Sharjah Art fondacije ostvaren je veliki uticaj na savremenu kulturu u regionu.

Beograd

Beograd je opisan kao kreativna niša za savremenu evropsku umetnost. Ričard Florida je glavni grad Srbije opisao kao miks odličnog noćnog života i umetničkog života, spoj tradicionalnog i modernog, folk i novog talasa.

Ričard ističe da je Oktobarski salon jedan od najvažnijih događaja moderne umetnosti koji je okupio internacionalnu umetničku zajednicu, kao i Muzej savremene umetnosti.

Dakar

Dakar je 1989. godine formirao Dak’Art bijenale koje se fokusiralo na savremenu umetnost i literaturu. Veliki broj dizajnera koji su spojili tradicionalno i moderno, između ostalih dizajnerka Seli Rabi Kejn sarađivali su sa svetskim zvezdama Bijonse i Naomi Kembel.

Muzej “Black Civilisations” koji je otvoren u decembru 2018. godine stvoren je sa ciljem da se redizajnira i promeni mišljenje o afričkoj istoriji i kulturi.

Bangkok

Bangkok je najzanimljiviji sklop progresivne rep scene, grafita, savremene umenosti, fotografije, kreativnosti, borbe protiv cenzure i političkog bunta.

Bangkok Art bijenale 2018. godine koje je bilo zasnovano na performansu i video materijalu pozicioniralo je grad na kartu najkreativnijih gradova na svetu.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *