Pritisnite enter da počnete pretragu.

Arheolozi pronašli srednjovekovnu sakristiju u Vestminsterskoj opatiji

Izgubljena srednjovekovna sakristija koju su koristili monasi iz 13. veka otkrivena je u Vestminsterskoj opatiji zajedno sa kostima stotina, ako ne i hiljada, sahranjenih tela.

„Morate biti oprezni kuda hodate“, naglašava arheolog Kris Majo, rukovodilac jednog od najvećih arheoloških istraživanja koja su preduzeta u Opatiji sa ciljem da se otkriju temelji Velike sakristije koju je sagradio kralj Henri III polovinom 13. veka tokom rekonstrukcije opatiju koju je sagradio Edvard Ispovednik, piše Guardian.

Sakristija je prostorija pored oltara u kojoj su monasi čuvali odeću, oltarske pokrove, putire i druge svete predmete koji su se koristili u bogosluženju.

Prvobitno ovaj lokalitet je korišćen kao groblje za monahe, od kojih se jedan – još uvek u izvanrednom stanju – trenutno pažljivo otkopava, navodi Majo.

Dva zapadna tornja opatije izgrađena su između 1722. i 1745. godine, a sakristija je srušena 1740. godine, nakon što je preobraćena u javnu zgradu. Kasnije je otkrivena 1869. godine u projektu rekonstrukcije koju je vodio proslavljeni arhitekta ser Džordž Gilbert Skot.

Najnovija iskopavanja, započeta u januaru, zbog pandemije koronavirusa bila su prekinuta na tri meseca. Tim arheologa istražuje lokaciju kako bi sagledao ceo građevinski prostor jer vlasti Opatije žele da izgrade novu zgradu pored opatije koja bi služila za prijem posetilaca, prodaju karata i smeštaj službe obezbeđenja, što će, kako navode, omogućiti posetiocima da ulaze na Velika zapadna vrata, ulaz koji je bio rezervisan samo za monarhe i kraljevske neveste, ali ne i obične ljude.

Da bi se objekat izgradio, Opatija je želela u potpunosti da istraži srednjovekovno nasleđe na ovom lokalitetu. Kako se iskopavanja bliže kraju i pre nego što lokacija bude ponovo pokrivena, arheolozi tvrde da su mnogo naučili i otkrili o srednjovekovnoj prošlosti ovog prostora.

Izvor: RTS

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *