Pritisnite enter da počnete pretragu.

7 stvari koje ne bi trebalo da ostavljate u automobilu

Kada je Žaklina ostavila neotvorenu bocu vina na zadnjem sedištu svog automobila preko noći nije ni sanjala da će joj to napraviti ogroman problem. Kada se vratila narednog dana bila je šokirana prizorom – usled ekstremno visoke temperature, pampur je izleteo napolje, a vino se prosulo. “Automobil mi je smrdeo na vino narednih nedelju dana”, rekla je ova stanovnica Los Anđelesa.

Temperatura u vašem automobilu za samo deset minuta može da poraste sedam stepeni Celzijusa. Ako je spoljna temperatura, na primer, 35 stepeni, za samo sat vremena temperatura u autu može dostići 60 stepeni! Stoga NIKADA ne ostavljajte decu ili životinje same u kolima. Ali ne bi trebalo da ostavljate ni hranu ili zapaljive materijale.

Prema pisanju portala Geico, ovih sedam stvari ne bi trebalo da ostavljate u svom vozilu.

Hrana i piće

Flaše vina s čepom od plute mogu da naprave problem u toplom automobilu, a limenke gaziranih sokova mogu izazvati haos i u toplim i u hladnim enterijerima. Čokoladu i sladoled ne moramo ni spominjati. Ovde nije u pitanju samo dobrobit vašeg automobila, nego i vaša – broj bakterija koje mogu izazvati trovanje udvostručava se na svakih 20 minuta, čak i na sobnoj temperaturi. Zato ne ostavljajte namirnice ili ostatke hrane u toplom automobilu duže od dva sata, a ako je temperatura viša od 32 stepena, onda se potrudite da ne stoje u automobilima duže od sat vremena.

Ambalaža pod pritiskom

Ako obratite pažnju na upozorenja na spreju za kosu, dezodoransu i sličnim stvarima videćete preporučenu temperaturu za njihovo čuvanje. Ove ambalaže pod pritiskom su posebno osetljive, te ako su izložene temperaturi višoj od preporučene, lako mogu da eksplodiraju.

Krema za sunčanje

Izlaganje pakovanja kreme za sunčanje visokim temperaturama može skratiti njen rok trajanja, a zbog boravka u toplom vozilu ona se može otvoriti i uprljati celo sedište.

Upaljači

Upaljači deluju kao male i bezopasne sprave, ali ako su izloženi visokim temperaturama u automobilu, plin koji se nalazi u njima može da se raširi i dovede i do požara. Važno je da ne držite nikakve zapaljive tečnosti u svojim automobilima, posebno ne leti.

Plastične flaše

Osim što može poput lupe da koncentriše sunčeve zrake i zapali sedište, problem je što se zagrevanjem plastike oslobađa i bisfenol A, štetna materija koji se nalazi u većini plastičnih predmeta. On se nalazi u plastici u koju se pakuje hrana, ali u malim količinama, dok na visokim temperaturama u automobilu može biti štetan kad se u vazduh oslobode veće količine.

Baterije

Proizvođači baterija preporučuju korisnicima da ih ne ostavljaju na visokim temperaturama jer to ne samo da može oslabiti njihovu snagu, nego se može dogoditi i da njihov sadržaj iscuri. To može biti loše za unutrašnjost vašeg automobila, jer je kiselina koju baterije ispuštaju opasna kada se udahne njenja para, a izaziva i koroziju.

Mobilni telefon

Električnim uređajima nije mesto u automobilu, posebno ne telefonu. Mobilni telefon nemojte ostavljati u automobilu, na što mnogi proizvođači upozoravaju. Zbog toplote može da se ugasi, ali i potpuno ošteti.

Pročitajte i: Manje putarine za vozače električnih automobila

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *