Pritisnite enter da počnete pretragu.

Naučnici tvrde: Zaboravnost je zapravo znak da ste pametni

Ukoliko konstantno nešto zaboravljate i grize vas savest zbog toga, opustite se. Prema nedavno objavljenoj studiji, zaboravnost je znak da ste veoma inteligentni.

Mnogi se hvale odličnom memorijom, što svakako može biti korisno u školi, kao i brojnim društvenim situacijama. Međutim, gotovo je nemoguće zapamtiti svaki detalje svake situacije, a posebno je nerealno očekivati da se neko seti svake činjenice koju je učio u školi, posebno nakon dugo vremena.

I budimo realni, kada stanete usred prodavnice i ne možete da se setite šta je neophodno da kupite, sigurno se nećete osećati kao najbistrija osoba na svetu. Međutim, ako se pitate zbog čega se vaš mozak poigrava sa vama, nema razloga da brinete. Naučnici Pol Frenklend i Blejk Ričards sa Univerziteta u Torontu otkrili su da stara sećanja u mozgu nestaju jer ih pregaze nova.

Prema istraživanju, savršeno pamćenje ni na koji način nije povezano za visokom inteligencijom. Zapravo, istina je upravo suprotna. Mnogo je korisnije i zdravije da pamtite više opštih stvari, a da zaboravljate detalje.

– Važno je da mozak zaboravlja nebitne sitnice i umesto toga se fokusira na stvari koje će pomoći da se donose odluke u stvarnom svetu – objasnio je Ričards.

Mozak ima mali mehanizam koji se zove hipokampus, gde se skladište sećanja, a funkcioniše tako što se rešava nepotrebnih detalja, kako biste mogli da se fokusirate na ono što je zaista važno. A to vam pomaže da donosite pametnije odluke na efikasniji način.

I dok se ovaj proces dešava, mozak preko starih sećanja “presnimi” nova, jer ako je u mozgu previše informacija, to će konfliktno uticati na njegovu mogućnost da donosi odluke – ako je previše varijabli, mozak se teže odlučuje.

– Znamo da sport povećava broj neurona u hipokampusu – dodaje Ričards i objašnjava da je ljudima danas mnogo važnije da nauče kako se koristi Google nego da pamte sve sitnice koje lako mogu da pronađu za nekoliko sekundi.

Međutim, ako uhvatite sebe da ste zaboravili veoma važne informacije, kao i da nemate sećanje na duži vremenski period, to bi mogao biti znak ozbiljnijeg problema. Ali, ako se sve zadrži na sitnicama, to je samo znak da vam mozak radi baš kako treba.

Autor: Original
Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *