Pritisnite enter da počnete pretragu.

Poplave u Veneciji su direktna posledica klimatskih promena

Za 1.200 godina čuvena Bazilika Svetog Marka u Veneciji je potopljena 6 puta – od toga čak 4 puta za poslednje dve decenije!

Poplave u Veneciji odnele su dva života i nanele nepopravljivu štetu koja se procenjuje na više stotina miliona evra.

– Ovo je rezultat klimatskih promena. Tražićemo pomoć od vlade – rekao je gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro, koji je proglasio vanredno stanje zbog najvećeg vodostaja u poslednjih 50 godina.

Poplave u Veneciji
Pogled sa mosta Rialto na Hotel Rialto (levo) i taksi brodove na Grand Kanalu
/ Foto: Marco Bertorello / AFP / Profimedia

Poplava je u ovom jedinstvenom gradu, izgrađenom na 118 malih ostrva u laguni, koji umesto ulica ima kanale, dostigla drugi najviši nivo u istoriji (otkada se meri 1923. godine), usled “acqua alta”, i dostigla čak 1,87 metara. Najviši do sada vodostaj bio je 1,94 metara, koliko je izmereno 1966. godine.

Više od 85% Venecije je poplavljeno, kažu čelnici ovog grada, uključujući i čuvenu crkvu Svetog Marka, što se desilo 6. put u istoriji – od toga čak 4 puta za poslednjih 20 godina. Poslednji put poplave u Veneciji koje su oštetile baziliku desile su se pre tačno godinu dana, nanevši štetu od 2,2 miliona.

Poplave u Veneciji
Poplavljen trg Svetog Marka, sa pogledom na Duždevu Palatu (levo) i bronzanu statuu Lava Svetog Marka / Foto: Marco Bertorello / AFP / Profimedia

Autor: Original
Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *