Pritisnite enter da počnete pretragu.

Uspeti u Srbiji: izazov ili šansa?

Nakon studija ostaje najveće pitanje: kako pronaći posao bez radnog iskustva. Mnogi mladi danas odlaze u inostranstvo tražeći bolji posao i bolje prilike, ali je veliki broj onih koji ostaju i planiraju život baš ovde i baš sada

Prema rezultatima istraživanje Instituta za razvoj i inovacije odlazak mladih u inostranstvo Srbiju godišnje košta i do dve milijarde evra, a najdirektniji gubitak meri se sredstvima uloženim u njihovo obrazovanje. Tačan broj onih koji odlaze nije poznat, ali procene OECD-a i UN su da godišnje iz naše zemlje ode i do 49.000 ljudi, kako se navodi na sajtu rts.rs. 

Međutim, mladi imaju šanse i ovde da ostanu. „Beč je godinama unazad proglašavan kao najbolji grad za život. Kada sam tamo upisao svoje master studije, oktobra 2015. godine, bio sam potpuno siguran da ću ostatak života provesti van Srbije, a samim tim i graditi svoju karijeru negde u inostranstvu“, priča Dušan Petković u svojoj ispovesti zašto je i kako ostao u Srbiji i kako je postao uspešan mladi lider. „Međutim, naredne dve godine, u procesu sazrevanja, shvatio sam da je danas najlepša stvar, a ujedno i privilegija, raditi i živeti u okruženju koje vama najviše odgovara, u svojoj zemlji. Taj osećaj kada shvatite da ste danas „kvalitetniji“ u odnosu na juče, i da ćete, ukoliko nastavite da budete fokusirani i posvećeni, sutra biti bolji nego danas, je ono što vas pokreće svakodnevno.“

Dušan je Mladi lider VI generacije u kompaniji Delta, koja organizuje ove konkurse i daje priliku mladima da ostvare svoje vizije. „Program Mladi lideri je trajno opredeljenje naše kompanije, njime jačamo naš tim i stvaramo budući vodeći menadžment. Veoma nam je važno što na ovaj način značajan broj mladih stručnjaka zadržavamo u Srbiji, da ovde grade karijeru i daju doprinos razvoju zemlje u kojoj su odrasli i školovali se“, kaže Marija Desivojević Cvetković, viši potpredsednik Delta Holdinga za strategiju i razvoj.

Za uspeh je potrebna strast

Kako se biraju Mladi lideri? I šta je potrebno za uspeh u menadžementu? Procenjuje se motivacija, posvećenost, rad u timu, komunikacija, način reagovanja na različite situacije itd, kako ističu HR stručnjaci. Sektor za ljudske resurse ima set kompetenci koje procenjuje različitim metodama tokom procesa selekcije, a važno je i snalaženje u određenim poslovnim ili životnim situacijama. 

Prihvatite poziv, probajte bez veze

Program Mladi lideri pokrenut je 2012. godine. Projekat je do sada privukao više od 18.000 kandidata, a jednogodišnju obuku prošlo je 189 mladih.

Konkurs za 8. generaciju programa Mladi lideri otvoren je od 9. do 22. septembra u ponoć.

U ovom periodu zainteresovani kandidati moći će da se prijave za jednogodišnji plaćeni program u kome mladi talenti rade i usavršavaju se u različitim delovima poslovnog sistema Delta Holdinga, a najuspešniji od njih nastaviće da rade u Kompaniji.

Konkurs konkurs.mladilideri.rs je otvoren za sve mlade građane Srbije koji su završili bilo koji fakultet ili imaju apsolventski status. Prijavljivanje na konkurs moguće je isključivo online, na adresi konkurs.mladilideri.rs

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *