Pritisnite enter da počnete pretragu.

Naučnici ustanovili da ne smemo da se nerviramo prvog radnog dana u nedelji

Godišnja doba i dani u nedelji i te kako utiču na porast rizika od srčanog udara. Švedski naučnici, koji su radili studiju o riziku od srčanog udara, analizirali podatke 156.000 pacijenata primljenih u bolnicu zbog problema sa srcem tokom sedam godina. Uočili su nekoliko iznenađujućih stvari, među kojima i razlog zbog čega se većina srčanih udara javlja ponedeljkom, a najmanje subotom.

Rizik od srčanog udara u ponedeljak veći je za 11 procenata u odnosu na druge dane, a mladi, zaposleni ljudi ranjiviji su upravo ponedeljkom. Njihov rizik od infarkta za 20 procenata je veći prvog dana radne nedelje. Gledajući i na mesece u godini, najgori je decembar, a jun je najbolji. Letnji praznici bezbedniji su po srce nego zimski, kao što su Božić i Nova godina.

Vreme kada su srčani udari češći podudara se sa nivoom stresa u organizmu, kao na primer povratak na posao u ponedeljak. Ranije je jedno istraživanje utvrdilo da stres može da bude okidač za promene u telu koje mogu da nas učine ranjivima na srčani udar. Kako rastu nivoi stresa, tako se pojačava aktivnost u amigdali, delu mozga odgovornom za emocije.

To podstiče koštanu srž da proizvodi više imunih ćelija za odbranu od stresa. Ali, to onda izaziva i rast upala, a to može da ošteti arterije i srce. Stručnjaci sugerišu smanjenje stresa vežbanjem, dubokim disanjem ili čak gledanjem komedije.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *