Pritisnite enter da počnete pretragu.

Region dobio prvi TV kanal rezervisan samo za esports

Domaća esports publika će od 22. juna dobiti priliku da gleda odabrane momente iz sveta gejminga i uživa u domaćem i svetskom esports sadržaju.

Danas se gledaoci esporta i nagrade na takmičenjima u igranju video-igara broje u milionima. Esports scena ne posustaje već godinama, a paralelno sa svetskim tokovima počeo je da se dešava rast amaterske esport scene u regionu.

Tako je nedavno formiran sistem Nacionalnih Esport Liga, a sada je na pomolu novi medijski prostor za esports. Naime, Fortuna Esports, koja je deo United Media, 22. juna pokreće prvi regionalni esports kanal – SK Esports.

Stanje scene

Pre dve godine među milenijalcima je zapažen ozbiljan procenat (53 odsto) gledalaca esporta na globalnom nivou. U isto vreme je zabeleženo sve češće sklapanje partnerstava kako bi esport postao deo mejnstrima – tradicionalni sportski klubovi počeli su da akviziraju i investiraju u esports timove.

U skladu s tim je i UEFA pokrenula svoju esports ligu eChampions, postoje engleska ePremier liga, kao i FIFA eWorld Cup, a kako to već biva sa svakom aktivnošću kojoj naglo poraste popularnost već se lobira i da esports postane zvaničan sport Olimpijskih igara.

Značajno je i to što broj strimovanih sati na Twichu raste iz godine u godinu, baš kao i mesečan broj gledalaca esporta. Povećanje broja gledalaca prati povećanje fonda za nagrade na takmičenjima koja se organizuju širom sveta (i oba se broje u milionima).

– Mesečno između 50 i 100 hiljada ljudi pogleda naš sadržaj putem YouTubea, a neko opšte pravilo je u svakoj zemlji između 2-5% populacije spada u esport fanove, još više u „gejmere“. Naravno, trend rasta je sveprisutan i očekuje se da će ove brojke samo rasti. Nove generacije su ključ. Ranije su poneka deca bila gejmeri, a danas tek poneko dete ne igra video igre – kaže direktor organizacije Fortuna Esports Mihajlo Jovanović Džaril za StartIt.

Tako će domaća esports publika od 22.juna dobiti priliku da gleda odabrane momente iz sveta gejminga i uživa u domaćem i svetskom esports sadržaju, a oni koji se nalaze iza programske šeme očekuju da će ovim putem povećati stepen svest među ljudima da „esport postoji, da je to realnost i fenomen koji je tu da ostane“.

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *