Pritisnite enter da počnete pretragu.

Istraživanje o načinima komuniciranja pokazalo: Sve više cenimo privatnost

Skoro 60% korisnika Vibera u 9 zemalja srednje i istočne Evrope saglasno je da su privatnost i sigurnost aplikacija za razmenu poruka najvažnije.

Privatnost na prvom mestu za korisnike Vibera iz Slovenije – 69%, Mađarska i Grčka – 61%, Slovačka – 59%, Hrvatska – 57%, Češka 56%, Srbija – 55% i Bugarska 50%.

Kako bi saznao više o preferencijama svojih korisnika u Srbiji, Viber je kao jedna od vodećih aplikacija za razmenu poruka u svetu, pokrenuo nekoliko anketa u zvaničnoj srpskoj Viber zajednici, koja broji više od 600.000 pratilaca. Odgovori su prikupljeni od skoro 25.000 učesnika i pokazali su dva glavna trenda:

  • Korisnici u Srbiji (baš kao i većina korisnika u srednjoj i istočnoj Evropi) vrlo su pažljivi kada je u pitanju njihova privatnost (iako manje nego Slovenci, Mađari i Grci)
  • Tekstualne poruke su još uvek primarni način komuniciranja s bliskim prijateljima. 73% korisnika u Srbiji je odabralo upravo ovaj u odnosu na druge oblike komunikacije.

Danas su aplikacije za razmenu poruka verovatno najdinamičnija i najbrže rastuća grana IT industrije.

Bezbednost i sigurnost svih razgovora ključne su komponente Viberovog poslovanja, kao što je Đamel Agaua, generalni direktor Vibera prokomentarisao nakon nedavnog kršenja bezbednosti na aplikaciji WhatsApp. To se, očito, poklapa sa očekivanjima korisnika u Srbiji. Naime, 58% ispitanika u Srbiji smatra sigurnost podataka ključnom u odabiru Vibera kao aplikacije za razmenu poruka, jer su njihovi privatni razgovori uvek automatski zaštićeni potpunom (end-2-end) enkripcijom za sve razgovore i pozive, kao i da njihovi razgovori pripadaju jedino njima – korisnicima. Iz kompanije Rakuten Viber kažu da je zaštita privatnosti podataka korisnika njihov apsolutni prioritet, te da se, nakon isporuke, ništa od sadržaja ne zadržava i ne čuva na Viberovim serverima.

Od ostalih funkcionalnosti: 10% korisnika Vibera u Srbiji kaže da su ljubitelji alata vezanih za uređivanje poruka, brisanje, prevođenje i odgovaranje. Iznenađenje je da se samo 4% korisnika izjasnilo da najviše vole dodatke za dinamičnije razgovore (stikeri, GIF-ovi, crtanje i slično).

Govoreći o načinima komuniciranja unutar Vibera, jasno je da srpski korisnici ostaju tradicionalisti: 73% svih ispitanika su ljubitelji klasičnih tekstualnih poruka, u odnosu na glasovno ili video ćaskanje. To se podudara s globalnim trendom u poslednjih nekoliko godina – da se korisnici masovno oslanjaju na pisanu, a ne usmenu komunikaciju.

Nije iznenađenje ni da čak 21% ispitanika misli da su stikeri najbolji za komunikaciju, možda zbog emotivne vrednosti koju dodaju razgovorima. Naime, iako često reči ne mogu opisati kako se osećate, stikeri (animirani, statični ili zvučni) ponekad to mogu mnogo lakše. Istovremeno, na globalnom nivou, čak 60% svih korisnika Vibera preferira stikere, a najomiljeniji su lokalizovane verzije, jer bolje prate duh, kulturu i lokalni žargon.

– Izuzetno cenimo svaku priliku da budemo bliži našim korisnicima. Imamo zvanične lokalne Viber zajednice na devet tržišta u celoj CEE regiji, koje okupljaju ukupno gotovo 4 miliona sledbenika. Na taj način, često dobijamo direktne povratne informacije o našim proizvodima i uslugama, kao i korisničkom iskustvu. Znajući da je privatnost prioritet većine naših korisnika, motivisani smo da izdvojimo značajna sredstva za zaštitu njihovih ličnih podataka. Zahvaljujući naporima koje ulažemo u ovoj oblasti, naši korisnici znaju da su njihove reakcije i mišljenje cenjeni – komentariše Zarena Kančeva, direktorka marketinga i PR u Rakuten Viberu za centralnu i istočnu Evropu.

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *