Pritisnite enter da počnete pretragu.

3 načina da u pregovorima uvek dobijete ono šta želite

Kirstofer Vos (Christopher Voss) objašnjava principe koji će pomoći vašim sledećim pregovorima, bez obzira da li je u pitanju neka bezazlena stvar ili pitanje života i smrti.

Početkom 2000. godine, kada bi bilo koji Amerikanac bio kidnapovan u inostranstvu, FBI bi odmah pozvao Kristofera Vosa. Vodeći međunarodni pregovarač uspešno je ubedio teroriste u Filipinima, gerilske vojnike u kolumbijskoj džungli, i profesionalne otmičare u Haitiju, da oslobode svoje taoce.

Nakon što je napustio FBI, Vos je osnovao svoju konsultansku firmu “Black Swan Group”, za sve koji bi da poboljšaju pregovaračke veštine.

Na konferenciji u Los Anđelesu, Vos je publici rekao da su svi pregovori isti, bez obzira na detalje, prenosi sajt Inc. Svaki uspešni pregovarač – bilo da je u pitanju talačka situacija ili korporativni sastanak – prati tri ključna principa.

Neka bude jasno da vidite drugu stranu

Vos je rekao da je važno da druga strana zna da vi razumete situaciju iz njihove perspektive, ali bez praznih fraza poput “Razumem kroz šta prolazite”. Empatija je ključna. Kada se, na primer, pregovara sa profesionalnim kidnaperima, onda će se o svemu govoriti kao o biznisu, a ne kao o nekoj strašnoj, zloj stvari. Sa teroristima on prepoznaje da je reč o borbi za ideologiju.

– Svi se pitaju – Kako ćeš mi pomoći? – rekao je Vos.
– Ako možete da vidite njihovu stranu, bićete u mnogo boljoj poziciji da odgovorite na to pitanje.

Pridobijte ih da kažu “Ne”

– Svi smo naučeni da je “pridobijanje potvrde” cilj pregovora, ali “Da” je uvek zamka – rekao je Vos. Svi znaju da će biti izmanipulisani kada neko pokušava da od njih izvuče “Da”. Ako se neko složi sa vama u malim stvarima, verovatno će se složiti i u velikim.

Ali, šta ako pokušavate da od njih izvučete odbijanje? Pitajte pitanja poput “Da li želite da doživim neuspeh?” ili “Da li je smešno reći da bismo oboje mogli da dobijemo ono što želimo?” (Pogledajte na primer govor Ronalda Regana pre izbornog dana 1980. godine, kada je od svih Amerikanaca zatražio da se zapitaju “Da li bolje živite sada nego pre četiri godine?”)

Poštovanje

Poslednji princip jeste sprovesti pregovore tako da drugoj strani pokažete da je poštujete. Bez te osnove nemoguće je bilo šta postići. I sami znate kako na vas utiče kada vas neko ne poštuje – jednostavno niste spremni na saradnju.

izvor: Bizlife

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *