Pritisnite enter da počnete pretragu.

Pogled u budućnost iz tuđe ruke

Nova era mobilnih telefona je stigla – oni se zovu foldable phones. Novi modeli su najavljeni i predstavljeni, ali ih je nemoguće dobiti na testiranje, već proizvođači plasiraju informacije onoliko koliko oni to žele

Šta će mi savitljiv telefon je pitanje koje vam nijedan iskreni ljubitelj tehnike nikada neće postaviti. Zašto? Zato što je ovo posle dugo vremena jedna originalna i uzbudljiva ideja koja je već ostvarena i na dobrom putu je da izistinski zaživi.

Foldable telefoni, ili kako smo ih mi u nedostatku boljeg izraza preveli kao savitljivi, jesu trenutno najveći trend u IT svetu. Zavisno od proizvođača zamišljeni su kao uređaji koji se kada su sklopljeni koriste kao klasičan mobilni telefon, a kada se rasklope ili razviju, pretvaraju se u tablet, ali mnogo manjih i praktičnijih dimenzija nego oni koje danas koristimo. A sve to uz najbolja softverska rešenja, najbrže čipove i vrhunske kamere, poput onih koje imamo na flegship telefonima. Uz to, imaju onaj wow efekat koji nam je tako nedostajao poslednjih godina koje je obeležila uniformisanost.
Da je u pitanju veliki poduhvat koji su kompanije shvatile ozbiljno, a ne samo kao neki futuristički izlet koji će odbaciti, najbolje govori činjenica da je Samsung još pre osam godina zaštitio ovaj patent i od tada radio na njemu. Slično je i sa kompanijom Huawei koja je tri godine utrošila na Mate X, savitljivi telefon koji su nedavno predstavili na MWC u Barseloni. Pored njih, svoj savitljivi model napravila je i premijerno pokazala i mala kompanija Royal, a navodno na ovom konceptu radi i Motorola.

Rezultat onog što smo do sada imali prilike da vidimo, uglavnom samo iz ruke proizvođača, jesu prilično zanimljivi hibridi telefona i tableta. Princip je prilično jednostavan. U startu imate običan telefon koji je zapravo preklopljen. Tu su za sada dva koncepta, zavisno na koju stranu se otvaraju ekrani. Kod Samsung Galaxy Folda to je ka unutra. Odnosno, najpre imate manji ekran koji se nalazi na spoljnoj strani, a koji se potom rasklopi i otkriva drugi, veći ekran. Kod modela Huawei Mate X tu je samo jedan ekran koji može da se postavi u tri različita položaja, u zavisnosti na koji način koristite, odnosno držite telefon. Mate X ima veći ekran od Galaxy Folda, dijagonale je 8 inča i praktično nema mrtvu površinu, odnosno u ruci držite full ekran. To je postignuto tako što se ekran otvara i zatvara spolja.
Zašto bi trebalo da budemo uzbuđeni zbog mogućnosti korišćenja ovakvih uređaja? Najpre zato što dobijamo kvalitetno korisničko iskustvo kao kod tableta, ali u mnogo manjem formatu. A opet, to je telefon koji lako možete da stavite u džep. Kada, na primer, gledate Google mapu na ovakvom telefonu i treba vam veći pregled, jednostavno ćete ga raširiti i bez gliča mapa se prebacuje na format tableta dajući jasniji pregled. Da ne govorimo o nekom većem multitaskingu, igranju igrica, gledanju filmova, strimingu…

Foldable telefoni jesu nešto deblji od klasičnih, ali to ima svojih prednosti – u njih može da se spakuje mnogo više hardverskih rešenja. Pre svega tu je veća baterija. Uz to, dosadašnji modeli imaju po šest kamera koje mogu da se koriste i kada su sklopljeni i kada nisu. Treba očekivati da će se pojaviti i nove opcije koje do sada nismo imali jer za njih fizički nije bilo mesta.

Budućnost ovih telefona umnogome će odrediti i cena koja je za sada prevelika. Galaxy Fold bi u SAD trebalo da košta oko 2.000 dolara, dok će Mate X biti skuplji za 500-600 dolara. Samsung navodno sa prodajom kreće krajem aprila, Huawei tokom leta, a telefoni će, bar u početku, biti dostupni samo na određenim tržištima.

Mnogi analitičari postavljaju ono pitanje sa početka teksta – da li su nam savitljivi telefoni potrebni i da li smo spremni za njih? Apsolutno da, jer nema razloga da se ne iskoriste sve mogućnosti koje donose nove tehnike koje ne samo da su praktične, već su i te kako zabavne!

Tekst: Ana Lađarević, blog DigitALa.rs

 

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *