Pritisnite enter da počnete pretragu.

Velike žene sa malih ekrana

I u 21. veku deficitarni su dobri ženski likovi koji bi, osim lepote, veštine zavođenja ili majčinstva, mogle da pokažu i svoju snagu, pamet, talenat u punom zamahu.

Baš zato je fenomen u kom serije već duže nude kvalitetniji sadržaj od filmova – pun pogodak. Čitava lepeza ženskih likova nas satima drži prikovane uz televizore i kompjutere.

Keri Metison, Domovina (Homeland)

Foto: Profimedia, Film Stills

Glumi je: Kler Dejns
Zašto je na listi? Keri se suočila s različitim i teškim izazovima – svojom mentalnom bolešću i opasnim muškarcem kog je izabrala da bude otac njenog deteta. Istovremeno, ona je operativac CIA koji prevazilazi nemoguće. Neprekidno juri po svetskim gradovima i sprečava velike terorističke napade, ostaje pri svojim principima u haotičnoj igri špijunaže, čak i kada zbog toga na ličnom planu plaća visoku cenu.

Saga Noren, Most (Bron)

Foto: Profimedia, Everett

Glumi je: Sofija Helin
Publika je s razlogom plakala u finalu ove serije, i to najvećim delom zbog Sage, jednog od najneobičnijih likova u istoriji televizije. Mračna, ali istovremeno urnebesna, svesna svoje ,,pomerenosti”, detektivka iz Švedske je radoholičar. Činjenica da uvek i svima govori ono što joj je na umu, ukazuje na to da pati od Aspergerovog sindroma, iako u samoj seriji scenaristi nikada nisu imenovali njeno stanje. Sve to joj dodatno otežava da ostvari odnose, ali je ne sprečava da maestralno rešava slučajeve koje vodi.

Olivija Poup, Skandal (Scandal)

Foto: Profimedia, Allpix Press

Glumi je: Keri Vošington
Šonda Rajms je kraljica serija u kojima su dominantni ženski likovi. Već rutinski kreira kompleksne, neustrašive žene, a Olivija Poup je jedna od njih. Olivija popravlja sve brljotine političara i moćnika iz Vašingtona i ne smeta joj da isprlja ruke. Činjenica da ima aferu sa predsednikom Amerike ne remeti njenu sposobnost da rešava i najkomplikovanije slučajeve. Njihova veza je samo vrh brega koji se obrušava i uzdiže sedam sezona.

Lagerta, Vikinzi (Vikings)

Foto: Profimedia, Hollywood Archive

Glumi je: Ketrin Vinik
Kraljica Lagerta ima jedno od centralnih mesta u seriji. Njene ratničke i strateške veštine su dokazane na delu, ona je majka, seksi žena, ali i neustrašivi vođa ženskih boraca. Ona održava porodičnu farmu, ide u pohode sa svojim mužem, spasava njegov život i ubija silovatelje. Razvoj Lagertinog lika ne posustaje iz sezone u sezonu – od supruge Ragnara Lotbroka do grofice od Hedebija. Glumica Ketrin Vinik je za svoju ulogu rekla da je ona možda najuzbudljiviji feministički lik prisutan na televiziji. Ono što mnogi gledaoci zameraju seriji je baš to – prenaglašen feminizam.

Eli Miler, Brodčerč (Broadchurch)

Foto: Profimedia, AFP

Glumi je: Olivija Kolman
Dobroćudna Eli s milim osmehom je starosedelac i jedna od omiljenih stanovnica mračnog gradića Brodčerč. Posle ubistva dečaka, pridružuje joj se namršten i zatvoren detektiv iz grada. Njih dvoje su glavni pokretači priče. Dihotomija ta dva lika je ono što daje autentičnost, ali i humor portretima svih osumnjičenih. A osumnjičeni su svi – dok se ne dokaže suprotno. Eli je vedra žena koja veruje u dobro u ljudima, ali je sposobna da svoja predubeđenja stavi na stranu tokom rešavanja slučaja. Kako odmičemo iz epizode u epizodu, gledamo i neverovatan razvoj njenog lika. Maestralna Olivija Kolman je napravila jedan od retko humanih likova, ženu od krvi i mesa s kojom se svaka dobra duša lako identifikuje. Dodatni kvalitet je što u njenom slučaju – dobra nikako ne znači i glupa.

Kler Andervud, Kuća od karata (House of Cards)

Foto: Profimedia, Allpix Press

Glumi je: Robin Rajt
Komplikovana, enigmatična i surova prva dama SAD koja je preuzela kormilo u poslednjoj sezoni megapopularne serije. Kler je poput Ledi Magbet, kompleksna junakinja koja se u prvim sezonama lomila između savesti i odanosti, ali bira da ostane partner svom suprugu. Niko nema takvu moć ubeđivanja kao ona. Kler je i nezavisno od supruga dovoljno sposobna da nosi teret predsednikovanja. To smo videli u poslednjoj, šestoj sezoni u kojoj se Kevin Spejsi više ne pojavljuje kao predsednik SAD Frensis.

Autor: Ivana Stojanov

Budi deo Viber Original zajednice

1 thought on “Velike žene sa malih ekrana”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *