Pritisnite enter da počnete pretragu.

Razvijen test krvi koji otkriva rak u najranijoj fazi

Rak dojke godišnje odnese više života žena nego bilo koji drugi tumor. A lekari u Nemačkoj sada tvrde da su razvili novi test, kojim će se brzo i lako utvrditi da li u organizmu postoji ova opaka bolest.

Samo tokom prošle godine, oko 627.000 žena u svetu preminulo je od raka dojke. To je 15% od ukupno preminulih od raka godišnje, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

Sada se pojavila nada da bi ta brojka mogla da opadne, jer su nemački naučnici razvili test kojim je moguće lakše otkriti tumor u ranoj fazi.

Istraživači na Heidelberg univerzitetskoj bolnici u južnoj Nemačkoj razvili su test koji je nazvan HeiScreen, a kojim je moguće utvrditi prisustvo tumora pre nego što on postane vidljiv skenerima, otkrio je Kristof Zon, upravnik ove bolnice, u saopštenju.

Rano otkrivanje je krucijalno za smanjenje procenta preminulih od ove opake bolesti, jer se pacijentima na vreme uvodi terapiji na taj način šanse da prežive i potpuno se oporave su čak 95%.

Ovaj test neće u potpunosti zameniti dosadašnje metode dijagnostike, već će ih samo poboljšati, jer nije bolan, jeftiniji je i ne zahteva izlaganje zračenju.

Takođe, naučnici tvrde da je na ovaj način moguće utvrditi postojanje raka jajnika.

Potrebno je samo malo krvi za testiranje, te se naučnici nadaju da će ovo ohrabriti veći broj žena da provere stanje svog organizma.

Autor: Original
Foto:
Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *