Pritisnite enter da počnete pretragu.

Šonda Rajms otkrila kako joj je mala promena spasla karijeru i ulepšala život

Američka scenaristkinja, režiserka i producentkinja Šonda Rajms, žena kojoj možemo da se zahvalimo za serije poput “Uvoda u anatomiju” i “Skandala”, sprovela je pre izvesnog vremena jedan zanimljiv eksperiment koji joj je, kako sama kaže, spasao karijeru i promenio čitav život.

A eksperiment naizgled uopšte nije komplikovan – rešila je da godinu dana govori “da” svim prilikama u životu, uklučujući i one stvari koje joj nisu prijatne ili joj se ne uklapaju u planove.

Rajms je o ovome pričala na TED konferenciji, a njen govor ne samo da se sluša sa uživanjem, već i šalje moćnu poruku i izlaz za sve one ljudi koji se osećaju izgubljeno, koji su zaboravili da uživaju i ne znaju kako ponovo da pronađu strast prema životu, prenosi portal Noizz.

– Pre izvesnog vremena sam probala jedan eksperiment. Godinu dana sam govorila ‘da’ svim onim stvarima koje su me plašile. Primorala sam sebe da kažem ‘da’ svim onim stvarima koje me čine nervoznom ili me izbacuju iz moje zone komfora. Da li sam želela da govorim u javnosti? Ne. Ali da. Da li sam želela da idem u emisiju na TV-u koja ide uživo? Ne. Ali da! Da li sam želela da glumim? Ne, ne, ne! Ali da, da, da! I dogodila se potpuno luda stvar. Sama činjenica da sam radila stvari koje me plaše je poništila strah. Odjednom se više nisam plašila. Moj strah od javnih nastupa, moja društvena anksioznost… Puf, samo je nestalo. Moć te jedne reči je neverovatna. ‘Da’ mi je promenilo život. ‘Da’ je promenilo mene, ali jedno posebno ‘da’ je uticalo na moj život na najdublji način. Na način koji nikad nisam mogla da zamislim. I počelo je pitanjem moje ćerkice… Pitala me je da se igram sa njom jedne večeri, kada sma već krenula da izađem iz kuće i rekla sam ‘da’. To ‘da’ je bilo početak novog života za moju porodicu. Obećala sam sama sebi da ću od sada, svaki put kada me jedna od moje tri ćerke pita da se igramo, reći ‘da’, bez obzira na to gde idem ili šta radim. To je imalo magičan uticaj na mene i moju porodicu, ali je donelo i jednu iznenadnu nuspojavu, koju sam tek nedavno shvatila. Jer tek nedavno sam shvatila da mi je to što sam rekla ‘da’ za igranje sa svojom decom vrlo verovatno spaslo moju karijeru – priča Šonda.

Kako kaže, njen posao zaista jeste posao iz snova, ali je mnogo naporniji od onoga što biste generalno pomislili kada neko kaže “posao iz snova”. Jer, da biste vodili tri, četiri globalno uspešne TV serije u isto vreme, morate da radite mnogo. Baš, baš mnogo. A da bi sve te serije bile uspešne i da vam posao ne bi bio pakao, morate da ga volite. Baš, baš mnogo. I Šonda je svoj posao baš tako mnogo i volela. Toliko ga je volela da kaže da se, kad se razradi i kad stvari krenu da se odvijaju, osećala neku vrstu buke, žamora koji ju je ispunjavao. Opisala je to kao šum autoputa na kojem je ona glavna i može da vozi koliko god hoće, kojom god poželi brzinom. A onda je jednog dana taj šum jednostavno nestao.

Iako je radila sve isto, vodila iste serije, imala iste sastanke, baratala istim novcem, ostvarivala ogromne uspehe i konstantno bila u akciji, tog šuma uzbuđenja i ispunjena jednostavno nije bilo. Ne krije da se zbog toga osećala loše i da je žalila za svojim žarom, sve dok te jedne večeri nije rekla ‘da’ svojoj ćerkici i sela da se igra sa njom. Jer ta igra s detetom joj je otkrila nešto sasvim novo, jedan potpuno drugačiji šum i žamor, koji nema veze sa poslom, već sa životom. Šonda ga naziva šumom života, na koji je odavno zaboravila jer je bila okrenuta samo poslu i šum posla ju je toliko ispunjavao. Međutim, igranje sa devojčicama – koje joj, kako priznaje, nije najprirodnija stvar i ne krije da je bila osoba koja je više volela da bude na poslu nego kod kuće – otvorilo joj je prozor u jedan sasvim drugačiji svet. U svet pun lepljivih prstiju od plastelina, i pesmica i igrica i dečjeg smeha, u svet igranja koji, po pravilu, traje oko 15 minuta jer se jedno prosečno dete od tri godine nakon tog vremena jednostavno okrene nekoj drugoj stvari i potpuno zaboravi na vas (osim ako, kako kaže Šonda, niste keksić ili buba-mara).

Igra je suprotnost poslu. A ja sam shvatila da sam srećna! Nešto se u meni opustilo, neka vrata u mom mozgu su se otvorila i osetila sam nalet energije. Neće se to desiti momentalno, ali će se desiti. Polako je počeo da se vraća onaj šum koji mi je falio. Prvo nije bio potpuno glasan, jedva sam ga čula, ali tu je. I sada mislim da znam veoma magičnu tajnu – dobro, nije baš tajna, ali poenta je u ljubavi. Nema tu nikakve magije. Samo smo zaboravili na ljubavi. A taj šum je upravo ljubav, uživanje. Šum se čuje od elektriciteta koji osećate kada ste uzbuđeni zbog života… I zato, svaki put kada meoje dete bude pitalo da se igramo, ja ću reći ‘da’. I možete i vi. To ne moraju biti deca, ako ih nemate. Nađite ono što vas oslobađa, u čemu uživate, što vam daje taj sećaj opuštenosti i posvetite se tome 15 minuta – poručuje Rajms.

Vremenom, na taj način ćete naučiti da uživate, da ponovo budete srećni i da osetite strast prema životu, pa i prema poslu. Šonda danas i dalje radi, i dalje ima gomilu uspešnih serija i i dalje je mama tri deteta, ali sada više ne veruje da je onaj šim koji oseća na poslu definiše – jer sada ima i druge šumove, šumove ljubavi, uživanja sa decom, izlazaka sa prijateljima, čitanja knjiga i generalno disanja punim plućima. I upravo joj je to što je shvatila da njen posao nije ceo njen život – vratilo ljubav prema poslu i prema životu.

Eto, probajte samo da kažete ‘da’.

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *