Pritisnite enter da počnete pretragu.

Nikom nije jasno šta se dešava sa magnetnim poljem Zemlje

Magnetno polje naše planete ponaša se najblaže rečeno neuobičajeno i geolozi su u čudu zbog toga, piše sajt IFLScience.

Zemljini magnetni polovi mogu da odlutaju po nekoliko kilometara godišnje, ali je prethodnih godina pomeranje postalo veoma čudno.

Iz razloga koji još uvek nisu razjašnjeni, a kako se navodi u izveštaju koji je objavio Nature, magnetni Severni pol sve brže klizi od Kanade ka Sibiru, i to velikom brzinom.

Kako je objasnio Fil Livermor, geomagnetista sa Univerziteta u Lidsu, lokacija Severnog magnetnog pola zavisi od dve velike “zakrpe” magnetnog polja, od kojih se jedna nalazi ispod Kanade, a druga ispod Sibira, te da trenutno “Sibir dobija ovu bitku”.

Zašto se magnetna polja Zemlje pomeraju?

Svetski magnetni model je osnova savremene navigacije, od sistema koji upravljaju brodovima na moru do Gugl mapa na pametnim telefonima.

Problem je jednim delom u tome što se polovi kreću, a drugim delom u pomeranjima duboko unutar planete.

Konvekciono kretanje magme u Zemljinom jezgru generiše većinu magnetnog polja, koje se vremenom menja kako se duboki tokovi menjaju. Tako se, na primer, tokom 2016. godine deo magnetnog polja privremeno ubrzao duboko ispod severne Južne Amerike i Istočnog Pacifičkog okeana.

Najnovija verzija modela izašla je 2015. godine i trebalo je da traje do 2020. godine. Međutim, istraživači kažu da se magnetno polje menja tako brzo da moraju hitno da poprave model, koji treba da bude gotov do 30. januara.

Foto: World Data Center for Geomagnetism/ Kyoto University

– Greška se konstantno povećava – kaže Arno Šulie, geomagnetista sa Univerziteta u Koloradu i otkriva da je početkom prošle godine otkriveno da je model premašio očekivano smanjenje nakon svega tri, od predviđenih pet godina trajanja ciklusa.

– Za razliku od toga, pomeranje Južnog magnetnog pola je veoma sporo, manje od deset kilometara godišnje – objasnio je oin.

Naučnici su poslednjih godina predviđali da se Zemljino magnetno polje može “okrenuti” tako da Južni pol postane Severni i obrnuto. A takav događaj mogao bi imati katastrofalne efekte, jer bi uništio električnu mrežu i ostavio život na površini izložen mnogo većim količinama Sunčevog zračenja.

Iako se ranije smatralo da se ovakvi preokreti dešavaju u intervalima od stotinama hiljada godina, nedavna studija pokazuje da bi to moglo da se dogodi za samo nekoliko vekova.

Autor: Original
Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *