Pritisnite enter da počnete pretragu.

Kako se oporaviti nakon praznika

Period slava, doček Nove godine, Božić, pa još malo slava sjajan je za druženje s prijateljima i s porodicom, ali se veoma često pogubno odrazi na naš fizički izgled, a ako se prejedanje nastavi i nakon toga, vrlo verovatno i na zdravlje.

Zbog toga je vreme da ponovo uzmete velnes-konce u svoje ruke i vratite se na pravi put

Ako pokleknete pred gurmanlucima i zaboravite na zdravu ishranu, to se neće prikazati samo na vagi već i na vašem licu, uticaće na raspoloženju, a dugoročno i na opšte stanje organizma.
Mnoga istraživanja pokazala su da je upravo ishrana glavni krivac za probleme sa kožom, odnosno za bubuljice i akne, kao i da ono što jedemo i te kako utiče na to kako se osećamo. Zbog toga je važno brzo se rešiti osećaja krivice, ali i osloboditi se loših navika u ishrani.
Najgora stvar koju sebi možete da uradite nakon višenedeljnog prejedanja jeste da prestanete s unosom kalorija, a to znači da preskačete obroke ili da se podvrgnete nekom strogom detoksu ne biste li što pre popravili nastalu štetu.
Ovaj vodič pomoći će vam u tome da proces povratka na pravi kolosek bude što lakši i bezbolniji.

1. Rešite se osećaja krivice
Bilo da ste prekomerno jeli samo jedan dan ili nedeljama, pa čak i mesecima – šta je bilo, bilo je. Ne možete vratiti vreme, zato prihvatite ono što je bilo i nastavite dalje. Zbog griže savesti lakše ćete ponovo pokleknuti.

2. Idite planski u nabavku namirnica
Isplanirajte šta ćete jesti, napravite listu potrebnih namirnica za celu nedelju i držite se nje. Na taj način ćete se lakše pridržavati plana. Na vašoj listi treba da bude najviše svežeg povrća, voća, mahunarki, proteina i zdravih masti poput maslinovog ulja, avokada i orašastih plodova. Neka vam cilj bude da ne pređete 1.500 kalorija tokom dana.

3. Klonite se vage
Ako se merite nakon prazničnih gurmanluka, mogli biste da doživite šok. Zbog otečenosti i zadržavanja vode brojka na vagi će verovatno biti mnogo veća od realne. Zato prvih nekoliko dana nemojte da stajete na vagu jer ćete se verovatno osećati loše, a to vam neće pomoći u procesu mršavljenja.

4. Rešite se izazova
Šta je ono čemu ne možete da odolite i zbog čega gubite kontrolu u stresnim situacijama ili kada ste gladni? Upravo su to najveći izazovi kojih morate da se rešite. Biće vam teže to sprovesti u delo ako imate decu u kući, ali ni njima, baš kao ni vama slatkiši ni za šta nisu potrebni ni korisni, tako da ćete time što ćete ih skloniti svima učiniti uslugu.

5. Vodite dnevnik ishrane
Jedan od najboljih načina da pratite i kontrolišete sami sebe jeste da upišete šta ste jeli i koliko ste vežbali. Možete na telefon da instalirate neku od aplikacija koje tome služe i koje će automatski proračunati koliki je kalorijski deficit, odnosno jeste li potrošili više nego što ste uneli.

6. Nosite ručak sa sobom
Najbolji planovi uvek zahtevaju da razmišljate nekoliko koraka unapred. Ako svaki dan idete na posao, ustanite malo ranije da biste isplanirali šta ćete tog dana jesti za ručak i užinu. Spakujete hranu koju ste unapred pripremili u posebnu posudu, kao i zdrave grickalice. A za slučaj da radite od kuće, idealno bi bilo da unapred odredite porcije koje ćete pojesti taj dan i izbegavajte stalno nešto da grickate.

7. Spavajte dovoljno
Manjak sna neće vam biti prijatelj u naporima da smršate. Prosečnoj odrasloj osobi potrebno je sedam do devet sati sna svake noći, ukoliko spavate manje od toga, to će loše uticati na koncentraciju, pamćenje, nivo energije i stresa, a uz to stalno ćete osećati potrebu za kafom i slatkišima i tako unositi nepotrebne kalorije.

8. Grickajte pametno
Nemojte preskakati užine da biste smanjili kalorije. Zdrave grickalice pomoći će vam da smršate jer nećete ni u jednom trenutku biti previše gladni niti ćete se prejedati, šećer u krvi će vam biti stabilan i neće vam se jesti nezdrava hrana. Odaberite grickalice koje sadrže između 100 i 200 kalorija i bogate su vlaknima i proteinom – npr. seckane jabuke sa kikiriki-puterom, badem, humus, krekeri od celog zrna žitarica, pola šolje grčkog jogurta sa malo bobičastog voća i orašastih plodova.

9. Ne preterujte s vežbanjem
Instinkt bi vas naveo da pomislite da treba da vežbate što više da biste sagoreli višak kalorija. Međutim, ako ste napravili veliku pauzu, lako biste mogli da se povredite, može da vam pozli, ali će vas navesti i na to da brljate s ishranom u uverenju da ćete višak neutralisati vežbama. Vratite se normalnoj rutini i polako povećavajte intenzitet vežbanja.

10. Pijte vodu često i mnogo
Voda je i te kako značajna za vaše zdravlje, a posebno će vam biti korisna u tome da ne osećate glad, a i da se rešite otečenosti. Idealna mera je osam čaša vode dnevno, ali u periodima oporavka potrebno vam je i više – ženama devet, a muškarcima 13 čaša, tvrdi medicinski institut. Najlakši način da ne zaboravite na hidrataciju jeste da nosite sa sobom flašu vode i da popijete čašu vode pre svakog obroka.

11. Izbegavajte slatke zamke
Pravilno je da jedete tri obroka i dve užine dnevno. Jedite u jednakim vremenskim intervalima – između svakog obroka neka bude najmanje dva i po sata pauze, a najviše četiri. Tako ćete izbeći da pregladnite i šećer vam neće pasti.
Uz to, izbegavajte hranu koja u sebi sadrži skriveni šećer, poput sokova, čak i onih dijetalnih s veštačkim zaslađivačima, te razne grickalice i voćne jogurte.

12. Razgovarajte o tome
Možda niste voljni da pričate o tome da ste pokleknuli, ali to što se vraćate na pravi put svakako je vredno hvale. Recite kolegama, prijateljima ili se pohvalite na društvenim mrežama – to će vas donekle držati motivisanim da ne pokleknete.

13. Prepoznajte svoja osećanja
Razmislite da li je razlog vašeg prejedanja možda dublje prirode – često hranom pokušavamo da izlečimo stres, samoću, neki se prejedaju i kada su srećni. Ako shvatite zbog čega to radite, lakše ćete se izboriti s tim problemom. Možda čokolada od 300 grama prija u jednom trenutku, ali ne rešava ništa, štaviše stvara nove probleme. Ukoliko znate da će vam nedelja na poslu biti naporna, pripremite hranu unapred, a u slobodno vreme pri ruci nek vam bude ukrštene reči, sudoku ili igle za pletenje – bilo šta, samo da zaposlite um i ruke da ne dođu u iskušenje da se zanimaju hranom.

14. Izazovite sebe
Postavite sebi izazov koji će vas naterati da izađete iz zone komfora. To je sjajan način da budete fit i ostanete motivisani za vežbanje. Recimo, zacrtajte sebi da ćete istrčati Beogradski maraton u aprilu i bacite se na posao.

15. Unapredite svoje kulinarske veštine
Zdrava hrana je mnogima asocijacija za bezukusno – a istina je daleko od toga samo ako znate kako. Koristite što više začina, isprobajte nove recepte koje do sada niste spremali, naučite kako da ugodite u isto vreme i svom nepcu i svom zdravlju.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *