Pritisnite enter da počnete pretragu.

Fenomen “Boemska rapsodija”: Kada kritičari ne vole, a publika obožava

Grupa “Kvin” (Queen) nesumnjivo je bila megapopularna tokom sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Milioni fanova širom sveta najbolji su dokaz toga.

Međutim, muzički kritičari nikada im nisu bili posebno naklonjeni. Istu sudbinu sada doživljava i film “Boemska rapsodija”, koji su stručnjaci dočekali na nož, a publika hrli u bioskope iz kojih izlazi oduševljena.

Fenomenalna vest je što smo svedoci svađe gledalaca i kritičara oko nečega što nije film o superherojima. Samo u prvoj nedelji prikazivanja „Boemske rapsodije” film je inkasirao 50 miliona dolara u Americi i 141 milion dolara širom sveta, a to je odmah pokrenulo debatu o tome da li je važnije šta kažu stručnjaci ili publika.

Da, većinska kritika misli da je filmska biografija Fredija Merkjurija u najboljem slučaju osrednja. Oni koji su platili ulaznice za bioskop su s druge strane i te kako uživali. Pa, u čemu je fora?

„Boemska rapsodija” je dokaz da je reč kritike i dalje bitna, čak i za mejnstrim filmove. Ima onih koji će to ignorisati i neće dozvoliti da ih loše recenzije spreče da pogledaju ono što ih zanima. Jedan od primera je zvanično najgori film u 2016. godini – „Odred otpisanih” (Suicide Squad), koji je uprkos ozloglašenosti privukao publiku. I ona je rekla da je loš, ali su se ulaznice i dalje prodavale.

Film „Boemska rapsodija” je privlačio od samog početka, posebno one koji vole muziku benda „Kvin” i dive se pokojnom pevaču Frediju Merkjuriju. Bila su dovoljna dva trejlera sa gomilom koncertnih kadrova, muzike i bravura glavnog glumca Ramija Maleka i obožavaoci su već bili naoštreni.

Negativne kritike su, s druge strane, imale legitimitet. Film ne obrađuje u dovoljnoj meri Merkjurijevu biseksualnost i dijagnozu da je oboleo od side, dve stvari koje su doprinele njegovom sunovratu. Takođe se kolutalo očima zbog izvrtanja istorijskih činjenica, konvencionalne biografske strukture. Kritičarima je posao da primećuju takve stvari, ali mnogi „oštri jezici” su se složili u tome da je glavni glumac imao maestralno izvođenje, pohvalili su i odlične scene sa koncerata, sjajne muzičke sekvence. Ako su njihove reči mogle da vas ubede da pogledate film, to bi zvučalo ovako: Ako ste površni i želite laku zabavu, muzički spektakl bez umetničke vrednosti – go for it!

Iako podeljene po pitanju kvaliteta samog filma, obe strane saglasne su oko jedne stvari – Rami Malek u ulozi Fredija Merkjurija bio je maestralan

Uopšteno govoreći, ako kritika kaže ljudima da loš film i dalje sadrži stvari koje oni očekuju, zarada na blagajnama ostaje odlična. Kada naglase da ostvarenje nije ono čemu se publika nadala, moguća je velika finansijska šteta. Gledaoci koji idu u bioskop čitaju recenzije, ali u ovom slučaju one ih nisu zaustavile da kupe ulaznicu.

Na sajtu Rotten Tomatoes publika je filmu dala 94 odsto, kritičari sa sajta 60 odsto, a vrhunski, profesionalni filmski kritičari samo 45 odsto.

Slavni režiser Skot Derikson, koji potpisuje ostvarenja poput „Doktor Strejndž” i „Egzorcizam Emili Rouz” oglasio se zbog loših glasina i stao na stranu publike.

– Zaista sam uživao u „Boemskoj rapsodiji. Većina kritika koje sam pročitao o filmu piše da je u njemu moglo da bude više stvari. Odbijam da sudim o filmu po tome šta sam hteo da bude, gledam ga po tome šta je postao – rekao je on.

Glavni deo zamerki se odnosi na nedovoljne informacije o Fredijevoj biseksualnosti uprkos tome što je pevač predstavljen kao osoba koju privlače i muškarci i žene. Kakav je to kritički osvrt, uostalom, na umetničko delo, što bi svaki film, bar idejno, trebalo da bude? Tu je Fredijeva veza sa Meri Ostin. Njih dvoje su počeli vezu kada je bend bio u začetku, venčali su se, a Ostin je predstavljena kao Fredijeva velika ljubav. Ipak, u filmu je prikazano da je Merkjuri spavao i sa muškarcima i sa ženama, a Ostinova u jednom trenutku izgovara: „Fredi, ti si gej”.

Kritika je išla do te mere da je film čak nazvala homofobnim. Režiser filma Brajan Singer je homoseksualac i malo je verovatno da je po svaku cenu hteo da limitira i umanju kvir tematiku. Stvar je u tome što je glavni fokus stavio na muziku, i to je uradio odlično. Uostalom, od kada je seksualnost relevantna kada mislimo o ljudima ili kad ih predstavljamo? Čini se da je glavni kamen spoticanja za kritiku bio baš to, pa slobodno možemo reći da je publika ovoga puta apsolutni pobednik.

A ako vratimo vreme malo unazad, nije teško uvideti da je i film o Frediju Merkjuriju doživeo sudbinu slavnog pevača i grupe čiji je frontmen bio – kritika je smatrala da nisu ništa posebno, a publika ih je obožavala i punila do poslednjeg mesta prostore u kojima su nastupali. Baš kao što je sada slučaj sa bioskopskim salama.

Šta tačno kaže kritika

Washington Post
„Ovo nije sjajan film. Na momente nije ni dobar film. Zapravo, ovo je loš film, iako zabavan.”

The Guardian
„Film ‘Boemska rapsodija’ vas definitivno neće razbiti. Ni u jednom momentu nećete biti svesni da je reč o odiseji o muzičkim revolucionarima, više deluje kao priča o dobrom kaver bendu.”

New York Post
„Najbolji deo filma je što možete čuti sjajne pesme grupe ’Kvin’.”

The Hollywood Reporter
„Možda jednom neko snimi dublji film o grupi ‘Kvin’. I možda će to biti bolje od ovog. Ali možda i ne bude.”

USA Today
„Dok je pesma ‘Boemska rapsodija’ muzičko remek-delo, film ‘Boemska rapsodija’ je konvencionalan rok filmić, previše običan za čoveka i bend koji su bili izuzetni.”

Indiewire
„Da nije bilo Ramija Maleka, ovo bi mogao biti film o bilo kom muzičaru, u bilo koje vreme, u bilo kom delu Sjedinjenih Američkih Država. Ali ni on nije bio dovoljan da spase ovo kraljevski sramno ostvarenje.”

Time Out
„Film nam navodno pruža uvid u Fredijevo iskustvo, ali konstantno imate utisak da zapravo gledate Merkjurijev život tuđim očima, jer je stav prema seksu i drogi toliko konzervativan da se graniči sa malograđanskim.”

Tekst: Ivana Stojanov
Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *